
Markten in Ambacht en Zwijndrecht weer compleet
AlgemeenSinds 28 april zijn ook de marktkooplui met non-food producten weer op de markten terug te vinden. Tot grote tevredenheid van het winkelend marktpubliek. Want zonder de non-food marktkramen was de markt toch echt niet compleet. Veel van deze marktondernemers hebben een moeilijke tijd achter de rug. Wij vroegen een aantal van hen op de markten in Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht hoe zij deze tijd hebben doorgebracht en welke invloed de lockdown op hen heeft gehad.
De woensdagmarkt bij De Schoof
Op de Schoofmarkt tel ik 25 marktkramen, waarvan 13 tot de voedselcategorie en 12 tot de non-food worden gerekend.
Frank van Bijsterveld Damesmode vertelt: “We zijn er tijdens de laatste lockdown 4,5 maand uitgeweest. In die periode heb ik heel veel met de hond gewandeld en veel nagedacht over de toekomst. Marktkoopman is toch een stressvol beroep met werkdagen van 14 uur”. Frank is blij, dat hij weer terug is, maar heeft zich voorgenomen het wat rustiger aan te doen. “Daarom heb ik van de 4 markten waar ik voor de lockdown stond er 1 laten vallen. Dan maar wat minder verdienen. Je gezondheid gaat voor en je kunt toch maar 1 biefstuk per dag opeten”, aldus Frank.
Jennie Wintermans van de Wolmarkt heeft tijdens de 2 lockdowns in totaal 7 tot 8 maanden niet op de 4 markten, waar zij een standplaats heeft, gestaan. “Gelukkig heb ik via internet en in mijn wolwinkeltje nog zo veel kunnen verkopen, dat we de kosten eruit hebben. Met het in- en uitpakken van de koopwaar, die in de auto ligt opgeslagen was ik overigens wel veel tijd kwijt”. Het enige wat Jennie erg jammer vindt is, dat een aantal van haar klanten, die haar producten in de lockdowns via internet zijn gaan kopen, dat ook nu nog doen en niet meer op de markt terug komen. “Die klantcontacten mis ik echt”, aldus Jennie.
De donderdagmarkt in Walburg
Op de weekmarkt bij winkelcentrum Walburg tel ik 25 marktkramen, waarvan er 11 non-food artikelen aanbieden.
Ook Isa Babakerwal van de Hoesjeskoning heeft bijna 8 maanden thuis gezeten in plaats van 5 dagen per week op de markt te staan. Via internet heeft hij nog wel wat telefoon en tablet accessoires verkocht, maar dat mocht geen naam hebben. Hoe hij al die tijd heeft doorgebracht? “Wij hebben in december een baby – na 2 meisjes een jongen – gekregen en ik heb heel veel tijd aan mijn gezin besteed. De kinderen naar school brengen, mijn vrouw helpen, de schoonmaak doen. Ja ik ben mijn tijd wel doorgekomen”. Maar nu is ook hij blij, dat hij zijn koopwaren weer op de markt kan aanprijzen!
Robert Korstanje staat al 20 jaar op de markt, tegenwoordig met een kraam met ‘betaalbare schoenen’. Maar dit heeft hij nog nooit meegemaakt. Hij is in de afgelopen maanden via een uitzendbureau noodgedwongen aan het werk gegaan bij Koni Schokdempers in Oud-Beijerland. “Als ik daar een goed contract had kunnen krijgen, was ik gestopt met het marktwerk”, aldus Robert. Maar dat is niet gelukt en dus staat Robert nu weer op 4 markten met de laatste nieuwe trends op het gebied van dames en kinderschoenen. Overigens tot volle tevredenheid van zijn klanten!
De zaterdagmarkt Hoogambacht
De zaterdagmarkt Hoogambacht aan de Sophiapromenade in de wijk Volgerlanden bestaat uit 10 marktkramen, waarvan er 9 voedselproducten verkopen. Dat wil zeggen als je bloemen ook tot de voedselproducten rekent, zoals de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid dat doet. Alleen de kraam met dierenbenodigdheden van Harold Weijers viel buiten de boot. En Harold had dubbel pech. Tijdens de eerste lockdown kon hij zijn waren gedurende 8 weken niet aan de man brengen, omdat de gemeente voor deze weekmarkt een 11e standplaats had uitgegeven, waardoor de weekmarkt in de categorie boven de 10 standplaatsen terecht kwam en niet open mocht gaan. Tijdens de tweede lockdown had de gemeente 7 weken nodig om vast te stellen, dat dierenvoedsel ook tot de food-producten mocht worden gerekend en Harold zijn klanten vanuit zijn marktkraam mocht bedienen. In totaal 15 weken geen marktverkoop betekent voor Harold een omzetverlies van liefst 14.000 euro, geen kattenpis! Ondanks alle tegenslag ziet Harold de toekomst zonnig tegemoet: “Mijn klanten zijn tevreden en met de gemeente hebben we bijna alle strubbelingen bijgelegd. Mooi toch!”.
Tekst en foto’s: Jan O’teur

