Afbeelding

Voorbereid op de zomer: ook voor huisdieren!

Algemeen

De natuur staat weer in bloei. Het is zomer! In deze heerlijke tijd genieten we van het weer, samen zijn en ontspanning. Misschien ga je ook op vakantie in eigen land of het buitenland. Gaat je huisdier mee? Of blijf je samen thuis? Wij geven je graag wat tips om zorgeloos de zomer door te komen met je beste vriend.

Parasieten
Zowel in het binnen- als buitenland kan je hond of kat parasieten oplopen. Sommige parasieten kunnen ernstige ziektes veroorzaken , zoals teken of (hart)wormen. Een goede parasietenbescherming is daarom belangrijk, het hele jaar door. In het buitenland komen andere parasieten voor dan in Nederland. Ook dragen ze andere ziektes over. Voorkomen is beter dan genezen. Ook goede ontworming voor vertrek en bij thuiskomst is niet onbelangrijk en in sommige landen zelfs verplicht! Vraag je dierenarts om advies op maat of kijk op www.licg.nl.

Op vakantie
Ga je op vakantie en neem je je huisdier mee? Ga dan goed voorbereid op pad! Laat de gezondheid van je huisdier van tevoren controleren door de dierenarts. Zorg dat de chip goed geregistreerd staat en je huisdier beschermd is tegen parasieten. Neem ruim voldoende voer mee. Niet elk soort voer is in het buitenland even makkelijk te verkrijgen en ineens wisselen van een voer kan diarreeklachten veroorzaken. Zeker als je huisdier een speciaal dieet volgt is het verstandig ruim in te slaan en mee te nemen.

Reizen
Als je je huisdier meeneemt op vakantie is het belangrijk dat hij/zij zich prettig voelt tijdens de reis. Laat je huisdier van tevoren aan de auto wennen, stop regelmatig en laat je huisdier niet alleen achter in de auto. Verdiep je voor vertrek in de specifieke (verkeers)regels die in het betreffende land van kracht zijn. Deze zijn namelijk niet altijd even voor de hand liggend. Het vastmaken van de hond in de auto door middel van een autogordel is hier een treffend én actueel voorbeeld van. Het is overigens in geen enkel geval toegestaan je hond op de bijrijdersstoel te vervoeren, zelfs niet wanneer je jouw trouwe viervoeter vastmaakt met een speciale autogordel voor de hond. Een bench of vervoersbox kan ook een goede optie zijn. Zorg er altijd voor dat je jouw huisdier veilig vervoert.

Vaccineren
Als je de grens over gaat met je huisdier is een rabiësvaccinatie (tenminste 3 weken voor vertrek) verplicht. Is jouw huisdier voldoende ingeënt? Naast de vaccinatie heeft je huisdier een geldig Europees Dierenpaspoort nodig. Niet onbelangrijk is het feit dat je huisdier verplicht gechipt moet zijn voor de reis naar het buitenland

Hitte
Onze huisdieren kunnen warmte minder goed kwijt dan wij. Vooral op warme plekken kan dit al snel teveel worden voor je huisdier. De temperatuur in de auto loopt al snel op. Laat je huisdier dan ook nooit achter in een auto.

Wandelen
Ga jij regelmatig wandelen met je huisdier? Of vind je hond het fijn een duik in het meer te nemen? Let dan goed op eikenprocessierups, blauwalg in het water, grasaren en berenklauw.

Pension
Gaat jouw huisdier naar een pension? Zorg er dan voor dat je tijdig een plekje boekt. In vakantieperiodes zitten pensions vaak zo vol! Ga van tevoren eens kijken bij een paar pensions en laat je dier daar als dat kan eens een dagje wennen. Het is belangrijk dat je je verder goed laat informeren betreft de vaccinaties die het dier moet hebben om in het pension te mogen verblijven. Elk pension heeft daarin zijn eigen regels!

Dierenkliniek Ridderkerk
Vestigingen o.a. in H.I.A en Zwijndrecht
W. www.dierenkliniekridderkerk.nl
T. 085 - 273 19 19