Afbeelding

ZZ&PC De Devel zwaait ‘hun’ paralympische zwemmers uit

Algemeen

Chantalle Zijderveld en Rogier Dorsman, beiden lid van verdienste, reizen in augustus af naar Tokyo voor de Paralympische spelen. Ze komen uit voor Team NL, maar hadden hun basis bij ZZ&PC De Devel. Het warme hart dat zij voor hun club uit Zwijndrecht hebben, is geheel wederzijds. De zwemmers van de Devel, die na een lange lockdown eindelijk weer een wedstrijd konden zwemmen, zwaaiden de twee wereldtoppers met een huldiging uit. 

Chantalle gaat voor haar tweede Olympische spelen. Na de spelen van Rio, komt ze nu in Tokyo uit op vijf afstanden. De wereldrecordhoudster op 50, 100 en 200 schoolslag gaat na een bronzen plak in Rio nu voor goud. Voor Rogier worden dit zijn eerste Spelen. Na het uitstel van de Spelen, was het extra lang wachten. Maar dit werd wel beloond. De wereldrecordhouder op de 200 schoolslag en wisselslag komt uit op vijf afstanden en hoopt net als Chantalle op het erepodium.

ZZ&PC De Devel is ongelooflijk trots op deze twee toppers en zag dan ook hun kans schoon om afgelopen weekend het tweetal uit te zwaaien. Dit deden zij tijdens een wedstrijd in zwembad de Hoge Devel. Voor de zwemmers was het een extra mooi moment. Zij hadden door de lockdown en de langdurige sluiting van de zwembaden eindelijk weer de gelegenheid om zichzelf te meten tijdens een officiële wedstrijd.

Voor de zwemmers van De Devel was het een moeilijk seizoen. Na de lockdown in het voorjaar van 2020, gingen de zwembaden in december 2020 opnieuw dicht. En ditmaal voor een lange tijd. Dit betekende dat het niet mogelijk was om te trainen, er geen activiteiten plaatsvonden en ook geen wedstrijden. Waar bij andere sporten er buiten al vrij snel weer opgestart kon worden, bleef het voor de zwemmers stil. Eind februari werden er voorzichtig enkele buitenbaden geopend, onder andere in Gouda. Sommige zwemmers misten het zwemmen zo erg, dat zij zelfs met -7 graden celsius naar Gouda afreisden om een uurtje te kunnen zwemmen.

In april opende het buitenbad van Papendrecht en samen met de waterpoloafdeling konden voorzichtig enkele trainingen in het buitenbad opgepakt worden. Maar buitenzwemmen is niet hetzelfde als binnen. De zwemmers waren dan ook heel blij dat zij vanaf 19 mei ook weer binnen konden trainen. Na een periode van opbouw van de conditie, was het nu tijd voor een eerste krachtmeting.

Aan de goede sfeer en de uitgelaten houding van de zwemmers was duidelijk te merken dat ze toe waren aan een wedstrijd. Er werd dan ook uitzonderlijk goed gezwommen. De trainers van De Devel waren verrast door de enorme vooruitgang en prachtige tijden. Extra bijzonder waren de goede tijden van de senioren. Deze groep zwemmers van 18 jaar en ouder heeft het meest geleden onder de beperkingen. Met zeer beperkte trainingsmogelijkheden kwamen er een aantal knappe tijden op de klokken.

Het zwemseizoen sluiten we met deze wedstrijd af. Vol spanning zullen de zwemmers kijken naar de resultaten in Tokyo om in september weer fris aan het nieuwe seizoen te starten. Lijkt het je ook leuk om deze mooie sport te beoefenen? Houd dan deze krant in de gaten. Na de zomer kan iedereen, van jong tot oud, bij ZZ&PC De Devel met een mooie actie verschillende watersporten uitproberen.