Afbeelding

Corona en de Voedselbank Hendrik-Ido-Ambacht

Algemeen

Het aantal cliënten van de Voedselbank is flink opgelopen sinds het coronavirus actief is, van 35 huishoudens in maart 2020 tot 49 huishoudens nu, in augustus 2021. Voornamelijk door de instroom van statushouders, maar ook door de verruiming van de normen om voor een voedselpakket in aanmerking te komen.

Verder was het voor de organisatie van de Voedselbank een lastige tijd vanwege de vrijwilligers. De meeste vrijwilligers zijn namelijk ouderen en gepensioneerden, dus behorend tot de risicogroep voor besmetting. Veel van hen hebben zich om deze reden voor langere tijd als vrijwilliger afgemeld. Na een oproep in een kerk heeft een aantal jongeren zich aangemeld om de oudere vrijwilligers tijdelijk te vervangen.

Het grote aantal cliënten dat een pakket kwam halen, was ook een probleem. Veertig mensen binnen anderhalf uur over de vloer was een groot risico. Ook al werd het logistiek aangepast, een andere ingang en uitgang, mondkapjes en afstand bewaren in de rij. Omdat het aantal cliënten dus ook nog opliep, hebben we het besluit genomen om de pakketten bij de mensen thuis te bezorgen. Er werd een vaste vrijwilligersgroep gevormd, waarvan negen chauffeurs en daarnaast vier mensen om de pakketten van te voren klaar te maken.

Dit systeem hebben we tijdens twee periodes gebruikt, in het voorjaar van 2020 en toen de besmettingen voor de tweede keer opliepen. We zijn blij met alle mensen die twee keer, bijna een half jaar, elke week dienst hebben gedaan, zodat we onze cliënten toch konden voorzien van het noodzakelijke voedsel. Momenteel komen zij de pakketten weer zelf halen, waarbij we de veiligheidsregels natuurlijk in acht nemen.

Gelukkig is er bij ons geen sprake geweest van gebrek aan producten. In de eerste plaats krijgen wij de met boodschappen gevulde kratten vanuit de Voedselbank Rotterdam. Deze worden aangevuld met producten die we ontvangen, o.a. van de Jumbo en slagerij Boon.

In december zijn via de Atos boodschappen actie, door de scholen van Ambacht, ongeveer 150 kratten voedsel verzameld. Ook de Maranatha kerk heeft rond de Dankdag een inzameling gehouden. Verder zijn er vaak particulieren en bedrijven die regelmatig producten leveren of acties voor ons organiseren.

In Hendrik-Ido-Ambacht is gelukkig veel steun voor de Voedselbank, daar zijn we dankbaar voor.

Voor meer informatie
www.voedselbank-h-i-ambacht.nl 

Lees hier de digitale editie

Hendrik-Ido-Ambacht

Zwijndrecht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug. U ontvangt dan elke week de edities in uw mailbox.