Afbeelding

Veel belangstelling voor de nieuwe tentoonstelling van Den Brommert

Algemeen

Afgelopen zaterdag deed Oudheidkamer Den Brommert ook mee met de Zomerdag on Tour als alternatief van de traditionele Zomerparkdag. Het was een gezellige drukte in onze Oudheidkamer, vooral ‘s middags. Het is prettig te merken dat steeds meer mensen de weg naar Den Brommert weten te vinden, bijvoorbeeld voor een tentoonstelling, een vraag i.v.m. stamboomonderzoek, een bepaalde oude foto of een bezoek aan het winkeltje.

De nieuwe tentoonstelling trok vooral belangstelling. Natuurlijk weer een interessante expositie: ‘Ambacht toen en nu’. Een aantal sterk uitvergrote ansichtkaarten met afbeeldingen van ons dorp van ca.100 jaar geleden. Bij elke afbeelding is een kleinere foto gevoegd van precies dezelfde locatie nu. Je ziet daarbij hoe ingrijpend ons dorp gedurende een eeuw veranderd is. Niet alleen de bebouwing, maar ook het straatbeeld is totaal anders. Een eeuw geleden waren op de afbeeldingen geen auto’s te zien, een fiets was al een uitzondering. Vrijwel iedereen leek zich te voet door het dorp te verplaatsen. Op de hedendaagse foto’s lijken de auto’s het straatbeeld te beheersen. Alvast een tip: Het Historisch Genootschap hoopt in november a.s. een mooi boekje uit geven met een nog groter aantal ansichtkaarten van ons dorp van tenminste een eeuw geleden. Omdat alle foto’s van ongeveer dezelfde tijd zijn wordt hiermee een interessant tijdsbeeld verkregen hoe ons dorp er 100 jaar geleden uitzag. Bij elke oude ansichtkaart wordt een kleinere foto afgedrukt van dezelfde situatie nu.

Verschillende bezoekers hebben ook het gerestaureerde gebouw bekeken met de zgn. Spoorkamer. Bezoekers keken er ook van op dat het Genootschap zo’n collectie van enkele duizenden digitale foto’s van ons dorp en haar vroegere inwoners heeft.

Het winkeltje mag zich ook in een groeiende belangstelling verheugen en bouwt aan een gestaag groeiende vaste klantenkring. Mensen komen om een leuk cadeautje voor die of gene te kopen, een mooie vaas met het Ambachts volkslied of een theeglas met een aansprekende zin uit dit lied. Anderen komen om zichzelf te verwennen met een zakje exclusieve thee, een heerlijk stuk chocolade of hebben de smaak te pakken gekregen van ‘de lekkerste drop ooit’. Verder heeft het winkeltje een aantal bakmixen in voorraad.

Tentoonstelling en winkeltje zijn elke woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag geopend van 13.30 tot 17.00 uur. De koffie staat klaar!