Het Albert Schweitzer ziekenhuis haalt het komende halfjaar zo’n 400 operaties in die door corona eerder niet konden doorgaan.
Het Albert Schweitzer ziekenhuis haalt het komende halfjaar zo’n 400 operaties in die door corona eerder niet konden doorgaan. Foto: ROBIN UTRECHT

Corona vlamt weer op in de regio, maar inhaalzorg in ASz gaat gestaag door

Algemeen

De vraag is niet óf corona weer opvlamt, maar hoe erg corona nu opvlamt. Dat zei directeur Peter van der Meer van het Albert Schweitzer ziekenhuis net voor het afgelopen weekeinde. Het aantal opgenomen COVID-patiënten bedroeg op dat moment twaalf in de kliniek en vijf op de IC. Van der Meer: “Dat is een veel minder gunstig beeld dan een maand of twee geleden, toen we praktisch op nul zaten.”

Tegelijkertijd schakelde de regio Zuid-Holland Zuid afgelopen week weer naar het risiconiveau ‘zeer ernstig’, omdat de besmettingen toenemen. Van der Meer: “Gelukkig zien we nu niet meer de onmiddellijke relatie tussen besmettingen en ziekenhuisopname. Vaccinatie werkt enorm goed, maar geeft geen 100 procent garantie en helaas is niet iedereen gevaccineerd.” Hij riep zorgmedewerkers en ook alle andere mensen op om heel alert te blijven op de signalen die mogelijk COVID verraden. “Testen dus, bij klachten. En blijf je houden aan de basismaatregelen.”

Hoewel stijgend, is het aantal coronapatiënten nog niet verstorend voor de overige zorg in het regioziekenhuis. En dat is goed nieuws, want het betekent dat de inhaalzorg vooralsnog kan doorgaan. “We zijn op 30 augustus met het nieuwe OK-schema gestart, dat is de planning van alle operaties voor het komend seizoen”, aldus Van der Meer. “Specialismen die in coronatijd meer operaties hebben moeten uitstellen, krijgen nu extra OK-tijd. Dat biedt de mogelijkheid om zo snel mogelijk de patiënten van dienst te zijn die al lang wachten op een niet-spoedeisende operatie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het vervangen van een versleten gewricht.”

Wanneer alles gaat zoals bedacht in het nieuwe OK-schema, dan is het Albert Schweitzer ziekenhuis eind maart 2022 klaar met de inhaalslag van de kleine 400 nu nog resterende operaties die door corona moesten worden uitgesteld. “En dan is daarbij alle reguliere zorg ook doorgegaan”, zegt de topman. Maar, vanzelfsprekend is dit niet, voegt hij toe. “Het is nog altijd best een spannende tijd. Dagelijks stemmen wij onze OK-capaciteit af op het aantal beschikbare bedden. Door ziekteverzuim – dat is nu aan de hoge kant met 6,1 procent – én als we toch weer veel coronapatiënten zouden krijgen, kan de inhaalzorg langzamer gaan verlopen, of kan de reguliere zorg weer in het gedrang komen. Anderzijds hebben we inmiddels een schat aan ervaring opgebouwd in het omgaan met die onzekere factoren. Ons flexibele ‘harmonicamodel’, het in- en uitschuiven van COVID-zorg en niet-COVID-zorg wanneer het moet en kan, werkt uitstekend.”

Van der Meer zegt moeite te hebben met het enorme getal van 220.000 achterstallige operaties dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) afgelopen week bekendmaakte. “Ik geloof het niet en tal van collega’s in het land herkennen het ook niet. Het is waarschijnlijk ver bezijden de werkelijkheid. Anders zouden wij in Dordrecht nu zo’n 2.750 operaties achterstand moet hebben en dat is toch echt iets heel anders dan 400.” Hij vermoedt dat de NZa schattingen doet op basis van andere jaren, die totaal niet vergelijkbaar waren met de huidige coronajaren.

“Als je dan ook nog kijkt naar de operaties die het afgelopen anderhalf jaar wel konden doorgaan”, vervolgt de ziekenhuisbaas, “dan was dat toch echt een respectabel aantal. Wij hebben als Albert Schweitzer in coronatijd helemaal niets geannuleerd wat (semi-)spoedeisend was, zelfs tijdens de meest strikte lockdown niet. We waren in staat om de ‘non-COVID-locatie’ Zwijndrecht alweer heel snel en efficiënt te gebruiken voor tal van kleinere operaties. Vergeet die 220.000 maar gauw. Het schept een onjuist beeld van de situatie in de ziekenhuizen en het wakkert onrust aan. Laten we de rust bewaren.”