Het is duidelijk, Michel heeft heel veel zin in zijn nieuwe job.
Het is duidelijk, Michel heeft heel veel zin in zijn nieuwe job.

Ik help jongeren graag op weg

Algemeen

“Voor het eerst op jezelf wonen? Dan doe ik graag met je mee”, zegt Michel Weening enthousiast. Michel is sinds augustus van dit jaar de financieel jongerenwerker bij Diverz. Hij oogt gedreven en spreekt recht uit zijn hart als hij zegt dat hij jongeren graag op weg helpt bij alles wat er komt kijken rond hun financiën.

Waarom eigenlijk een financieel jongerenwerker is de vraag aan Michel en wat doe je dan zoal.

“De gemeente Zwijndrecht wil meer prioriteit geven aan iedereen die het lastig heeft om rond te komen. Jongeren vormen daar geen uitzondering op”, legt Michel uit. “Bij Diverz zijn wij van alle markten thuis. Er is daarom voor gekozen een jongerenwerker helemaal vrij te maken voor het thema ‘jongeren en hun financiën’ en dat in eerste instantie in de vorm van een pilot voor een jaar”, vertelt hij.

“Wat ik als financieel jongerenwerker ga doen?”, gaat hij verder, “ik bied jongeren van 18 jaar en ouder mijn ondersteuning aan. Laagdrempelig en één op één. Samen gaan wij bijvoorbeeld op zoek naar regelingen die op hun situatie van toepassing zijn of ik help ze bij het aanvragen van een DigiD. Aan jongeren vanaf 12 jaar zal ik vooral voorlichting geven. Daar ligt het accent veel meer op preventie. Ik bezoek scholen of ik organiseer thema-avonden voor jongeren met als doel ze spelenderwijs wegwijs te maken bij vragen als hoe ga ik om met geld, wat doet een bank zoal en waarom is sparen zo belangrijk”. 

Michel vertelt verder, “een ander aspect van mijn rol als financieel jongerenwerker is het bij elkaar brengen van alle partijen die op dit moment iets van inzet of ondersteuning geven aan jongeren rond het thema financiën. Ja, op dat vlak is best wat winst te halen als wij meer gezamenlijk optrekken”. 

Michel legt uit dat er komend jaar flexibel omgegaan wordt met het behalen van doelen of resultaten. “Als financieel jongerenwerker begin ik immers helemaal blanco. Als er zichtbaar is geworden waar het knelt en als wij door mijn inzet tot nieuwe inzichten en ideeën komen, is het jaar geslaagd. Dan hebben wij vooral met elkaar iets geleerd. De jongeren, hun financiën en hun leefwereld staan een heel jaar lang centraal”, vertelt hij, “ik zou tegen onze jongeren willen zeggen, maak werk van je toekomst en schroom niet hulp te vragen, ik ben er voor jullie. Je zult mij veel online zien en ik wil je straks ook prikkelen met mijn vlogs om met mij en met elkaar in gesprek te gaan”.

Voor wat dat laatste betreft, gaat hij verder, “het is natuurlijk geweldig als ik uiteindelijk niet meer nodig ben, als jongeren steun en hulp bij elkaar zoeken en vinden. Ook daarin zouden wij samen kunnen groeien het komend jaar. Ik zie veel jongeren die het prima geregeld hebben, maar ook veel bij wie het met hun financiën een stuk moeizamer gaat. Hierin jongeren met elkaar verbinden daar gaat mijn hart sneller van kloppen”. 

Het is duidelijk, Michel heeft heel veel zin in zijn nieuwe job, “het geeft zoveel vrijheid als je inzicht hebt in je financiën en daar samen voor gaan, daar doe ik het voor”. 

Wil jij meer weten en leren over alles rondom je persoonlijke financiën? Neem dan gerust contact op met Michel via 06-17964984 en volg zijn bijdragen en vlogs via de website van Diverz op www.diverz.info