Foto Frederike Slieker Een operatiekamer op de locatie Zwijndrecht.
Foto Frederike Slieker Een operatiekamer op de locatie Zwijndrecht.

ASz stelt circa honderd operaties uit wegens explosieve toename aantal coronapatiënten

Algemeen

Het aantal opgenomen patiënten met COVID-19 in het Albert Schweitzer ziekenhuis is de afgelopen week zo explosief gestegen, dat het ziekenhuis alle niet-spoedeisende, geplande operaties op de locatie Dordwijk gedurende twee weken heeft moeten uitstellen. Het gaat om operaties deze week en volgende week. Op de locatie Zwijndrecht kunnen alle geplande operaties vooralsnog doorgaan.

De patiënten die het betreft, krijgen bericht. De afgelopen dagen lagen rond de veertig coronapatiënten in het ziekenhuis in Dordrecht, van wie zeven op de IC. De verwachting is dat dit aantal de komende tijd nog flink oploopt. “In de hectiek van de oplopende besmettingen wilden we dolgraag alle reguliere zorg blijven bieden”, zegt bestuursvoorzitter Peter van der Meer. “Maar met deze aantallen lukt dat niet meer. Met pijn in het hart hebben we een zware maatregel moeten nemen, om voldoende personeel en bedden vrij te spelen en veilige zorg te kunnen blijven bieden.” Het gaat om circa tien operaties per doordeweekse dag die niet doorgaan, dus zo’n honderd in totaal voor twee weken. Alle spoedeisende zorg gaat door, evenals alle poliklinische zorg en onderzoeken.

Mondkapje terug
Sinds afgelopen maandag krijgt iedereen in de ziekenhuisgebouwen ook weer het dringende verzoek om steeds een mondkapje te dragen. Deze worden bij de entrees uitgedeeld voor wie er geen heeft. Opgenomen patiënten mogen nog maar één bezoeker per dag ontvangen, tussentijds wisselen is niet toegestaan. Zo wil het ziekenhuis de verspreiding van het virus actief tegengaan. Van der Meer: “Onze regio is opnieuw een trieste koploper van Nederland qua aantal besmettingen. Dat betekent ook dat er nog flink wat extra patiënten gaan komen.”

Teruggeworpen
In amper tien dagen is het aantal opgenomen coronapatiënten in het ziekenhuis meer dan vervijfvoudigd. Af en toe zijn SEH-stops nodig, waarbij het ziekenhuis vraagt aan huisartsen en ambulances om gedurende een of enkele uren geen nieuwe COVID-verdachte patiënten te brengen, omdat in de kliniek geen bed vrij is. Die gaan dan naar een ander ziekenhuis waar de druk op de bedden lager is. Ook krijgen collega-ziekenhuizen de vraag om opgenomen patiënten over te nemen, maar dat lukt slechts mondjesmaat. Van der Meer: “Het voelt alsof we zijn teruggeworpen in de tijd. Dit is zeer in strijd met ons zorghart. Met name het uitstel van operaties is naar de patiënten toe moeilijk te verkopen. We betreuren het enorm.”

Thuismonitoring
De thuismonitoring van minder zieke COVID-patiënten is weer van start gegaan. “Met elke patiënt die we thuis met zuurstof op afstand in de gaten kunnen houden, komt er een bed vrij voor een ziekere patiënt”, legt Van der Meer uit. “Vorig jaar heeft die werkwijze ons er doorheen geholpen. Tientallen patiënten verbleven toen thuis die anders zouden zijn opgenomen.” Afdeling C2 op de locatie Dordwijk is helemaal aangewezen om 24 coronapatiënten geclusterd te kunnen verplegen.” De inschatting is dat de huidige coronapiek zeker drie weken gaat duren.