In een try-out leert Wilma  je wat je met de Me-Mover kunt doen.
In een try-out leert Wilma je wat je met de Me-Mover kunt doen.

Steppend werken aan je conditie bij Run on wheels in de Passage

Algemeen

Op zoek naar een leuke afwisselende outdoortraining die fietsen, hardlopen en het trainen op de crosstrainer combineert? Dan kan men vanaf zaterdag 13 november eens een kijkje nemen in de Passage. Daar is op nummer 11 Run on Wheels gevestigd. Al tien jaar verkoopt eigenaresse Wilma van Straten steps voor volwassenen in Ridderkerk en geeft ze groepslessen, clinics en try-outs. Nu is het bedrijf verhuisd naar Zwijndrecht.

Haar winkel in de Passage staat vol met steps voor volwassenen en enkele steps voor kinderen. “Maar mijn doelgroep zijn toch 18-plussers”, zegt Wilma. In haar winkel zijn vier soorten steps te vinden. Ten eerste is er de volwassenenstep, die goed is te vergelijken met de bekende kinderstep maar van grotere wielen is voorzien. Daarnaast is er de Streetstepper. Ook dit is een step met twee wielen maar het voortbewegen gebeurt met een op- en neergaande beweging, met zoals je bij fietsen je benen op en neer beweegt. Deze step heeft ook versnellingen, waardoor je de kracht van de beweging kunt aanpassen.
Twee achterwielen heeft de compacte Me-Mover. Ook deze step gaat vooruit door een op- en neergaande loopbeweging te maken op twee voetsteunen. “De Me-Mover is ons meest verkochte model. Dit door zijn compacte uitvoering en gevarieerde trainingsmogelijkheden en het hoge fungehalte”. Naast de Me-Mover en Streetstepper heeft Wilma ook nog de ElliptiGo in het assortiment. Ze roemt al deze drie stand-up bikes als geweldig alternatief voor hardlopen.
De steps zijn niet goedkoop. Daarom geeft Wilma ook groepslessen en individuele trainingen om met de step te leren omgaan en om te ondervinden of deze manier van sporten of voortbewegen bij iemand past. In een les van 30 of 60 minuten gaat Wilma met een groepje of individueel lekker in de buitenlucht op pad. “Dat is een intensieve training waarbij spieren en gewrichten niet zo zwaar worden belast als bij hardlopen en je door de staande positie geen zadelpijn kan krijgen”, zo legt ze uit. “Door de hoge staande positie vang je meer wind en is het calorieverbruik circa 33% hoger dan bij traditioneel fietsen (in een korter tijdbestek). Doordat je met een ElliptiGo of Me-Mover training minder kans heb op spierpijn en blessures kan je vaker, langer en intensiever trainen. Maar de step is natuurlijk ook fijn om je gewoon van A naar B te bewegen”. En dat laatste kan best snel, want iemand, die een beetje geoefend is met zo’n step haalt gemakkelijk een snelheid van 25 of 30 kilometer per uur. Niet voor niets raadt Wilma altijd een fietshelm aan. Bij haar trainingen is deze hoofdbescherming ook verplicht. Er zijn 10-rittenkaarten voor mensen die regelmatig op een van de steps willen trainen maar er (nog) geen willen kopen. Ook geeft Wilma clinics voor groepen. Het huren van een Me-Mover is mogelijk voor mensen die op eigen gelegenheid op pad willen. “Maar zonder ervaring is het handig om voor de huur eerst een afspraak te maken voor een try-out. Zo leer je wat je kunt doen met de Me-Mover en kun je veilig op pad”.

Zelf begon Wilma destijds met voortbewegen op een step toen ze niet meer kon hard lopen, een sport die ze juist heel graag deed. “Ik ben toen gaan zoeken naar apparaten, waarmee je niet je lichaam belast. Op een step kun je toch lekker buiten bewegen. Dat is niet alleen fijn voor sporters die in training willen blijven maar ook voor mensen, die klachten hebben aan hun knieën of aan hun rug. Het steppen kan eigenlijk worden gezien als een manier van rechtop fietsen, zonder zadel. Door die houding blijft de rug recht en worden de gewrichten van knieën en enkels veel minder belast dan bij hardlopen. Bovendien train je andere spieren dan bij hardlopen, waardoor het bovenlichaam ook sterker wordt”.

Alle steps zijn te zien tijdens het open huis op zaterdag 13 november van 10.00 tot 16.00 uur. Wilma geeft dan informatie over alle verschillende steps. Ze houdt zich daarbij aan de coronamaatregelen. Binnen in de winkel is dus een mondkapje verplicht. Na de open dag is Runonwheels open op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag, steeds van 13.00 tot 16.30 uur. Maar viainfo@runonwheelsridderkerk.nl of via telefoon 06-51496889 is het mogelijk een aparte afspraak te maken. De trainingen en lessen geeft Wilma voorshands op dinsdagavond, woensdagavond en zaterdagmorgen. Meer info op www.runonwheelsridderkerk.nl.

Tekst en foto: Trudy Wehrmeijer