Foto: Oene Doevendans: ‘Het wordt een sport om er zo veel mogelijk per keer in te persen’.
Foto: Oene Doevendans: ‘Het wordt een sport om er zo veel mogelijk per keer in te persen’.

Realistisch Ambacht kritisch over ‘recycletarief’

Algemeen

Inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht gaan betalen per aangeboden vuilniszak of container restafval. Fractievoorzitter Oene Doevendans van de oppositiepartij Realistisch Ambacht baalt ervan. “Het is maar zeer de vraag of dit gaat helpen om Ambachters hun afval beter te laten scheiden.”

De simpele handeling ‘pasje op container, klep open, zak erin’ moet tussen de 2,50 en 3,50 euro per keer gaan kosten voor een gewone huisvuilzak. Dit zogeheten ‘recycletarief’ is één maatregel uit een pakket dat op 1 januari 2023 moet ingaan. De gemeenteraad besluit hierover op 6 december. Andere maatregelen zijn: plastic en blik worden vaker opgehaald, centrale plasticcontainers bij winkelcentra verdwijnen en het aantal ondergrondse restafvalcontainers wordt verminderd met 100 tot 150 stuks. De loopafstand kan daardoor meer dan verdubbelen.

Realistisch Ambacht heeft niet de illusie het plan tegen te kunnen houden, maar zal er zeer kritische vragen over stellen op 6 december. “Wij Ambachters blijken slecht in afval scheiden”, beaamt Doevendans. “De hoeveelheid restafval ligt hier met 277 kilo per jaar per inwoner hoger dan elders. Dat is niet oké en daar moeten we zeker wat aan doen. Het college van B&W claimt dat door de voorgenomen maatregelen het volume daalt naar 158 kilo. Maar dat is bij lange na niet het landelijke streefgetal. Onze vraag is: welke stap komt hierna nog en wat gaat die de burger kosten?”

Beter zou het zijn geweest om uit te zoeken waarom Ambachters zo slecht scheiden, betoogt hij. “Er is een enquête gehouden, maar daar pikt het college vooral uit dat een ruime meerderheid van de inwoners het nieuwe systeem wel best vindt. De waaromvraag over het Ambachtse afvalscheidingsgedrag is niet beantwoord, dus dan houd je helaas inderdaad alleen dwangmaatregelen over.”

Doevendans vreest tal van hindernissen waar het college in zijn ogen nu makkelijk overheen stapt. “Er zal geen toename van afvaldumping optreden, wordt stellig beweerd. Onze partij gelooft dat niet. Mensen zijn inventief als je ze in hun portemonnee raakt en dumpen kent vele vormen. Nu worden ook al regelmatig de deksels van de containers geforceerd en die staan dan dagen open. Het college zegt met dezelfde stelligheid: de kwaliteit van het recyclebare afval (de PMD-zak) zal niet afnemen, want die zak is doorzichtig dus je kunt niet smokkelen door daar restafval bij te doen. Maar je gelooft toch niet echt dat de ophalers of de handhavers precies gaan bekijken wat in al die zakken zit?”

Als de totale hoeveelheid restafval daalt, gaat de afvalstoffenheffing voor burgers omlaag, verwachten de coalitiepartijen. Door de bijbetaling per zak gaan dan de grootste ‘vervuilers’ het meeste betalen. “Het wordt dus een sport om zo veel mogelijk per keer in de containeropening te persen”, denkt Doevendans. Wie buiten zijn schuld veel restafval heeft, bijvoorbeeld door incontinentiemateriaal, kan een ontheffing aanvragen met een medische verklaring. “Wie beheert straks die medisch geheime gegevens van burgers? Ik denk dat we van dit pakket maatregelen op veel punten spijt krijgen.”

Lees hier de digitale editie

Hendrik-Ido-Ambacht

Zwijndrecht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug. U ontvangt dan elke week de edities in uw mailbox.