Het Belgische IKEA-personeel keek even vreemd op van de bestelling door Janneke en Annemarie.
Het Belgische IKEA-personeel keek even vreemd op van de bestelling door Janneke en Annemarie.

Annemarie en Janneke halen 300 knuffels uit België voor IC-patiënten

Algemeen

Een zeer noodzakelijk knuffelbeestje voor IC-patiënten en hun naasten was in Nederland tijdelijk niet verkrijgbaar… Wat doe je dan als supergemotiveerde IC-verpleegkundigen? Je rijdt samen even op en neer naar bijna de Franse grens, om een jaarvoorraad in te slaan bij IKEA in Mons (België). Annemarie en Janneke uit het Albert Schweitzer ziekenhuis deden het.

Het beertje Fabler Björn van IKEA speelt al enkele jaren een hoofdrol in het project ‘Kinderen op de IC’ in Dordrecht. Wanneer een ernstig zieke ouder of grootouder op de IC verblijft, leggen de verpleegkundigen één beertje op het bed en eentje geven ze mee aan een kind of kleinkind voor thuis. “Voor jongere kinderen is de IC vaak een te indrukwekkende omgeving om te bezoeken”, legt initiatiefneemster Annemarie uit. “Het beertje legt dan toch symbolisch verbinding op afstand: het waakt over de patiënt en geeft het kind troost. Soms zijn er zelfs nog kinderen in de tienerleeftijd die het graag willen en er veel steun van hebben.”

Mede als gevolg van corona, was de voorraad op. De schrik was groot toen bleek dat Fabler Björn bij IKEA Nederland tot volgende zomer niet meer voorradig zou zijn. “In België vonden we ze online nog wel”, vertelt Janneke. “We konden er driehonderd reserveren, maar helaas niet laten bezorgen. Toen zijn we ze maar zelf gaan halen. Want juist deze knuffel is echt het meest geschikt hiervoor: hij is neutraal, toegankelijk, lief, met een toepasselijk hartje erop en hij is bovendien zeer betaalbaar.” Het behulpzame personeel keek wel wat vreemd op van het internationale berentransport. “In ons beste Frans hebben we uitgelegd waar we ze voor nodig hadden.” Met de nieuwe voorraad kan de IC van het ASz hopelijk vooruit tot Fabler Björn weer bij Nederlandse IKEA’s voorhanden is.