Oene Doevendans: Gedwongen van het gas een brug te ver. (Foto Shutterstock)
Oene Doevendans: Gedwongen van het gas een brug te ver. (Foto Shutterstock) Foto: Shutterstock

Realistisch Ambacht blij met ‘aardgasdraai’

Algemeen

Het kabinet-Rutte IV in wording maakt in het nieuwe coalitieakkoord een opmerkelijke draai in het aardgasvrij maken van alle huizen in Nederland. Dat bevalt fractievoorzitter Oene Doevendans van Realistisch Ambacht zeer.

Aardgasvrij worden was tot voor kort een keihard doel van het kabinet, dat uiteindelijk zelfs kon worden afgedwongen met letterlijke afsluiting van de gasleiding. Maar nu lijkt dit te worden afgezwakt met de stelling dat ‘isolatie en hybride warmtepompen voor de meeste woningen een goede manier zijn om huizen te verduurzamen’.

Doevendans: “Wij hebben als lokale partij al sinds maart van dit jaar in onze speerpunten voor de gemeenteraadsverkiezingen staan: ‘Geen bewoner van bestaande bouw wordt gedwongen om van het relatief schone aardgas af te stappen, totdat een écht beter alternatief voorhanden is’. Het doet ons dan ook deugd dat nu in Den Haag een stapje terug wordt gedaan in het obsessief van het gas af moeten. Men begint blijkbaar in te zien dat deze operatie ongelooflijk complex is, volledig onbetaalbaar voor huiseigenaren en lang niet zo effectief als de ‘klimaatlobby’ ons wil doen geloven. Hoopgevend dus, maar nog pril.”

De energietransitie is weliswaar voornamelijk een landelijke zaak, maar de gemeenten moeten het beleid uitvoeren. Volgens Doevendans kun je als gemeente wel degelijk bepalen hoe je ertegenover staat. “Door niet in een vroeg stadium kritisch te zijn, maak je dit soort plannen mogelijk. In de raad stemt bijna iedereen elke keer in, omdat men denkt dat het nu eenmaal moet van het Rijk. Maar gemeenten die zich in het begin meteen als aardgasvrije proeftuin hebben gemeld, merken nu dat ze tegen allerlei problemen aanlopen. Die problemen hoef je niet op te zoeken. Uiteraard staat het elke Ambachter vrij om vrijwillig te verduurzamen en minder energie te gaan gebruiken, dat is alleen maar heel mooi.”

Doevendans heeft dit onderwerp aangemeld als stelling voor de online stemwijzer, waar de Ambachtse politiek zich op 21 december gezamenlijk over boog. “Wie in de stemwijzer aangeeft dat onze gemeente niet koste wat het kost snel aardgasvrij moet worden, wordt in het stemadvies onze kant op geleid. Er komen op termijn betere methoden dan bijvoorbeeld biomassa en tot die tijd is aardgas een prima energiebron.”

Oene Doevendans: Gedwongen van het gas een brug te ver.