Jan en Zwanet Meesters hadden een geweldige kerst. (Foto: Zwanet Meesters)
Jan en Zwanet Meesters hadden een geweldige kerst. (Foto: Zwanet Meesters)

Kerstfeest in Swinhove is een mooie beleving

Algemeen

Ondanks de beperkende Coronamaatregelen kijken de cliënten van de Swinhove Groep desalniettemin dankbaar terug op een mooie kerst. De medewerkers van de zorgorganisatie hebben hun beste beentje voorgezet om deze dagen zo feestelijk mogelijk te maken voor hun bewoners.

De Swinhove Groep is een zorgorganisatie met zevenhonderdvijftig medewerkers en ruim zeshonderd vrijwilligers, vakantiekrachten en stagiaires. Zij bieden een breed scala aan zorg, woonmogelijkheden en specialistische (dag)behandelingen voor kwetsbare ouderen.
De kerstsfeer is goed te voelen op de woongroepen van de locaties Lichtkring, Lindonk, Swinhove, IJsvogel en Ambachtstaete. Op de locatie Lindonk staat buiten zelfs een grote lichtkerstboom van 7 meter.
Ook de ingangen en woongroepen zijn prachtig versierd. Alle woongroepen van de diverse locaties werden dit jaar voorzien van een nieuwe kunstkerstboom, waarvoor elke groep zelf de kleur van de kerstballen mocht uitkiezen.
Medewerkers van de facilitaire dienst hebben hard gewerkt om alle kerstbomen en kerstballen rond te brengen op de woongroepen. Rondom de kerstdagen is de geestelijk verzorger met een accordeonist bij de bewoners langs geweest om zo het kerstverhaal uit te dragen.

Walk/drive through
Ook de medewerkers van de Swinhove Groep zijn niet vergeten. Zij kregen een kerstpakket, wat zij buiten konden ophalen bij een walk/drive through. Dit vond plaats in een versierde tent, waarbij een bandje vrolijke kerstmuziek speelde.
De jaarlijkse personeelsborrel kon helaas niet plaastvinden vanwege de corona maatregelen, maar als alternatief kregen de medewerkers een goodie bag met hapjes en drank.

Gouden randje
Bewoner Jan (78) Meesters en zijn vrouw Zwanet (74) beamen dat het hen tijdens de kerstdagen aan niets ontbroken heeft. Alhoewel de omstandigheden niet ideaal zijn, ziet het hartelijke echtpaar overal een lichtpuntje in. Jan woont sinds een half jaar in Swinhove. Een hele verandering. “Het is niet leuk, maar je hebt geen keus. Je moet je schouders eronder zetten en kijken naar wat je nog wel kunt. Je kunt bepaalde dingen nu eenmaal niet veranderen. Maar hier is het heel goed wonen en de zorgmedewerkers zijn heel erg lief.”
Echtgenote Zwanet valt hem bij. “Dit is een heel fijn huis. Je moet er wat van maken, ook al is het niet leuk. Dat geldt trouwens voor alles. Bij ons schijnt altijd de zon. ‘Pluk de dag’ is mijn motto. Jan heeft zijn humor nog behouden. Hij is heel ad rem. Lachen is zijn beste medicijn.”

De eerste kerstdag bracht het echtpaar Meesters samen in het tehuis door. “Het was heel erg leuk. We zaten samen tijdens het diner bij de openhaard. We hebben heerlijk gegeten. De tafel was feestelijk gedekt en er was zelfs aan een menukaart gedacht. Er stond alleen het verkeerde menu op”, zegt Zwanet met een uitbundige lach. “Ik heb overal foto’s van gemaakt en daar een herinneringscollage van gemaakt.”
Als blijk van dank voor de goede zorg maakte Zwanet zelf een symbolisch cadeautje voor de medewerkers. “Ik heb aan het personeel kaarsen met een gouden randje en een kaartje eraan uitgedeeld. Op het kaartje stond: ”Jullie zijn ons lichtpuntje in Swinhove met een gouden randje.”

Tekst: Jacqueline van Dalen