Afbeelding
Foto: F. van den Elsen

Nieuwe partij Realistisch Ambacht moet steun van burgers aantonen

Algemeen

Als partij die voor het eerst meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen, moet Realistisch Ambacht twintig ondersteuningsverklaringen indienen. Dat is een formulier waarop een stemgerechtigde Ambachter verklaart te steunen dat deze partij op 16 maart verkiesbaar is.

Via social media is assistentie van inwoners gevraagd. “We zijn de enige partij die dit moet doen en het wordt niet heel makkelijk gemaakt”, zegt fractievoorzitter Oene Doevendans. “Elke supporter moet het formulier voor eind januari op het gemeentehuis ondertekenen. Je moet daarvoor een afspraak maken bij het gemeenteloket.” Partijleden willen het zo gemakkelijk mogelijk maken voor ondersteuners, door zelf in het gemeentehuis aanwezig te zijn om de verklaring aan te reiken en weer terug te nemen. Wie de partij wil ondersteunen, kan mailen naar info@realistischambacht.nl. “Wij nemen dan zo snel mogelijk contact op”, aldus Doevendans.

De partij is in de afgelopen raadsperiode ontstaan uit de VVD-fractie en daardoor formeel nieuwkomer. Doevendans neemt de enige zetel in. Hij heeft vier nieuwe kandidaten, allemaal van buiten de politiek, geënthousiasmeerd om met hem op de lijst te staan. “Een gevarieerd gezelschap met een flink netwerk, sterke motivatie en gedeelde liberaal-conservatieve overtuigingen. Onze belangrijkste speerpunten zijn: meer mogelijkheden op zondag en een kritische houding ten opzichte van de energietransitie. Als een kip zonder kop van het aardgas afstappen, willen wij voor Hendrik-Ido-Ambacht voorkomen.” Daarnaast keert de partij zich fel tegen het zogeheten recycletarief van het huidige college van B&W, waardoor veel huishoudens vermoedelijk meer gaan betalen voor hun restafval.