Raadsprogramma werd beoordeeld met stoplichtmodel
Raadsprogramma werd beoordeeld met stoplichtmodel Foto: Getty Images

Raadsprogramma positief kritisch beoordeeld

Algemeen

Het college en de gemeenteraad keken 11 januari terug op het raadsprogramma van de afgelopen vier jaar. Daarbij werd aan de hand van een ‘stoplichtenoverzicht’ de status van de plannen aangeduid. Waarbij een groene aanduiding staat voor een bereikt resultaat, oranje betekent dat er nog wat losse eindjes zijn en bij een rode weergave zijn de plannen niet behaald.
Vanwege de Coronamaatregelen werd hiervoor uitgeweken naar de locatie Spektakel. Elke fractie kreeg twee minuten spreektijd voor zijn reflectie.

De VVD waarschuwde dat “het prima is om scherper aan de wind zeilen, maar dat je dan wel moeten zorgen dat je niet kapseist.” Zij gaf complimenten voor de bereikte resultaten. “Er is veel bereikt, maar er moet de komende jaren nog veel meer bereikt worden”.
Het CDA vindt, dat de ontwikkelagenda op papier gemakkelijker is dan in de praktijk. “Zodra de eerste spade de grond in gaat beginnen de uitdagingen”. Verder is de partij “blij met de concrete stappen rondom onderwerp A16, maar Participatie zou beter moeten want de wijk en dorpsraad worden veel te weinig betrokken.”
GroenLinks: ”Het raadsprogramma is van ons allen, maar dank aan college voor het op papier zetten van deze evaluatie. Armoede blijft een aandachtspunt. In het stoplichtenoverzicht is wel heel veel als groen aangemerkt, maar daar zou naar de mening van GroenLinks eigenlijk wel meer oranje tussen moeten zitten, want niet alles is bereikt.“
D66: “Op het Sociale vlak is er veel gebeurd, maar er liggen nog veel uitdagingen. Dit geldt ook voor duurzaamheid en bouwen. De grootste stap die gezet zou moeten worden is, dat de participatie van inwoners een betere rol krijgt.”
ABZ: “Sommige groene punten zouden rood moeten worden. Handhaving is bijvoorbeeld niet geregeld in deze periode. Dat zou dus rood moeten zijn en niet groen, omdat dit in gang is gezet. In de volgende periode zou dat dan wel groen worden.” Verder vindt de partij dat de inwoners te weinig gehoord worden.
De PvdA: “Het raadsprogramma heeft geleid tot goede debatten en niet de gebruikelijke coalitie/oppositie discussies.” Zij geeft een rode kaart voor het beleid op armoedebestrijding en het terugdringen van kindermishandeling, brengt “hulde voor de bouwplannen voor 3100 nieuwe woningen.”
De ZPP wil meer variatie in woningbouw: “Ruim 400 minder sociale huurwoningen, maar dat zouden er 600 moeten worden. Er zijn goede ontwikkelingen op sociaal gebied. Als raad zijn er veel stippen op de horizon gezet, Dat is een prima startpunt voor de volgende periode.” Zij heeft als punt van aandacht de ‘communicatie’.
De SGP somt een hele grote lijst op van diverse onderwerpen, die de afgelopen jaren zijn gerealiseerd. “Er waren veel uitdagingen, die zijn er nog steeds. De interactie met samenleving en ondernemers kan en moet beter.”

Bijzonder
Het bestuursmodel van Zwijndrecht om te werken met een raadsprogramma is vrij bijzonder. De meeste gemeenten in Nederland werken nog met een collegeprogramma. Een raadsprogramma is, zoals de naam al zegt, een programma van de hele raad en vormde een belangrijke reden voor de kandidatuurstelling voor de burgemeesterpost van de huidige burgemeester Hein van der Loo. “Werken met een raadsprogramma was voor mij persoonlijk een extra motivatie om hier burgemeester te willen worden.” Ook de burgervader kreeg vanuit zijn rol als voorzitter van het college twee minuten spreektijd. “Het raadsprogramma is een samenwerking tussen de raad en het college. Complimenten en rode kaarten zijn dus voor ons allemaal. Veel plannen zijn in gang gezet en moeten uiteraard doorwerken in de komende periode. Het duurt tenslotte wel even om 3100 of 4900 woningen te bouwen bijvoorbeeld. De hoofdthema’s hangen met elkaar samen. Woningbouw vraagt om een nieuwe kijk op verkeer en vervoer, duurzaamheid is klimaatadapatie, energietransitie en circulaire economie. Zorg en veiligheid is ook steeds breder. Achter de voordeur gebeurt van alles wat.”

Tekst: Jacqueline Doevendans