De fietsers van Cycling for Others.
De fietsers van Cycling for Others. Foto: Cycling for Others

Gezocht: klein goed doel dat sponsors nodig heeft

Algemeen

Fietsvereniging Cycling for Others (CFO) zoekt een nieuw goed doel om te sponsoren. “Elk jaar fietsen de CFO-leden waarvoor ze zelf sponsors zoeken. Het geld dat de leden krijgen, gaat naar goede doelen, zoals Woord en Daad en Stichting Ontmoeting”, vertelt Raymond van Egmond, voorzitter van CFO. “Tot dusver fietst onze vereniging voor grotere stichtingen, maar nu zoeken we vooral kleinschalige initiatieven. Ze kunnen zich melden via mijn e-mailadres: voorzitter@cyclingforothers.com.”

Bij een nieuw goed doel verwacht Raymond dat al duidelijk is hoe het sponsorgeld besteed wordt. “Zodra we een verzoek krijgen, moet meteen helder zijn waarvoor de initiator het geld nodig heeft. Dat motiveert onze leden om potentiële sponsors te benaderen en geld in te zamelen.” Hoewel de fietsvereniging nog geen goed doel gevonden heeft, is het fietsplan al wel helder, weet Raymond. “Op 16 september bedwingen wij de Croix de Fer in de Franse Alpen. Deze schitterende berg met een hoogte van 2.067 meter kan vanaf meerdere kanten beklommen worden en biedt een prachtige omgeving voor onze uitdagingen. Mochten de lokale corona-maatregelen ons in september te veel beperken, dan zullen we een alternatief in Nederland voorzien”.

Elfstedentocht
De fietsvereniging is bekend met toeren in ons land. “Vorig jaar fietsen we door de elf steden van de Friese Elfstedentocht”, zegt Edward van Groningen, deelnemer bij CFO. “Zo was onze eerste koffiestop in Bolsward en fietsen we door naar Workum. In dat knusse stadje streken we even neer op een terrasje om bij te komen in de zon. Naast de dorpen zagen we de Friese steden Leeuwarden, Sneek en Harlingen. Dat was een prachtige rit!” Voor hun tocht door Friesland hadden de CFO’ers sponsorgeld gekregen. Dat bedrag ging naar Stichting Ontmoeting die het investeerde in een veldwerkproject op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. “Met het project wil Ontmoeting met zoveel mogelijk probleemjongeren in contact komen. Om de drempel zo laag mogelijk te houden, rijdt veldwerker Gerwin Rikkers op een motor het eiland rond. Het voertuig was echter aan vervanging toe, waarvoor Ontmoeting geld nodig had. Dat zinvolle project wilde CFO graag steunen”, verduidelijkt Edward. Met haar fietstocht wist de vereniging ruim € 30.000,- op te halen voor Stichting Ontmoeting.

Beruchte berg
Niet alleen in 2020, maar ook in 2019 fietste CFO voor Stichting Ontmoeting. “Twee jaar geleden hebben we in de stromende regen en dichte mist de Grand Ballon bedwongen. Dat is een berg van ongeveer 1.400 meter hoog in de Franse Vogezen”, vertelt Edward. “Verder is een van onze leden, Wilfred, vanuit ons dorp naar hetzelfde gebergte gefietst. Die 740 kilometer legde hij af in slechts vier dagen, wat een prestatie is. Voor zowel zijn sprint als de klim op de Grand Ballon ontvingen we een sponsorbedrag dat ook naar Ontmoeting is gegaan. De stichting reserveerde het geld al voor nieuwe motoren en rijbewijzen voor haar veldwerkers”. In eerdere jaren fietste CFO voor andere goede doelen, zoals Sports for Others, een initiatief dat hulp biedt aan kindslaven in Haïti.

Kleinschalig goed doel
Voor 2022 hopen Edward en Raymond op een kleinschalig goed doel. “We zien vaak dat kleine doelen ondergesneeuwd raken en willen hun nu een kans geven. We denken bijvoorbeeld aan een kleine stichting in onze omgeving. Onze jarenlange ervaring leert dat wij (minimaal) €20.000,- per keer ophalen. Help jij ons aan een mooi en praktisch doel om fondsen voor te werven?”

Tekst: Jan-Willem Schneider