Gemeentebelangen wil plaatselijke winkeliers ondersteunen met bov van 25 euro.
Gemeentebelangen wil plaatselijke winkeliers ondersteunen met bov van 25 euro.

Extraatje voor alle gezinnen?

Algemeen

Tijdens de vergadering van de gemeenteraad vorige week heeft de fractie van Gemeentebelangen het voorstel gedaan om alle Ambachtse huishoudens een voucher van 25 euro te geven, te besteden bij Ambachtse winkeliers, horeca of maatschappelijke instellingen.

Melis Nugteren van de fractie betoogde dat Ambachtse winkeliers, en horeca het door de  coronamaatregelen “flink voor hun kiezen hebben gehad. Zij voelen de gedwongen sluiting als selectieve uitsluiting. Zij vinden het niet uit te leggen dat zij in hun zaken geen mensen konden ontvangen, terwijl in kantoren mensen wel met elkaar aan het werk mochten zijn. Dat mensen door de inzet van extra treinen wel buiten de landsgrenzen konden winkelen maakte het extra pijnlijk”.

Tijdens de raadsvergadering van 17 januari mochten de winkels weer wel open tot 17.00 uur maar de horeca nog niet. Gemeentebelangen wilde in de woorden van Nugteren ‘onder het motto help elkaar, geef elkaar’, de plaatselijke winkels en horeca een extra boost geven en kwam met het voorstel om alle 13.000 huishoudens in Hendrik-Ido-Ambacht een voucher van 25 euro te geven. Dat extraatje zou dan binnen zes weken moeten worden besteed bij de plaatselijke ondernemers of als gift kunnen dienen voor lokale organisaties, die tijdens de lockdown van december 2021 wederom de deuren moesten sluiten. “Zie het als een steuntje in de rug”, verklaarde hij.

“De Ambachtse ondernemers maken zich grote zorgen over het voortbestaan van hun bedrijf.  Ondernemers die wij  hard nodig hebben om  de winkelcentra levendig te houden en onze gemeente aantrekkelijk te houden. Wij maken ons ernstig zorgen over de gevolgen van de sluiting van afgelopen december. De stapeling van kosten en inkomstenderving is voor velen intussen zo hoogopgelopen, dat men vreest voor bedrijfsbeëindiging of faillissement”.
Het uitdelen van de vouchers zou 350.000 euro kosten. De fractie van Gemeentebelangen meent dat de gemeente dit kan betalen uit de steun van de rijksoverheid als gevolg van coronamaatregelen. En als dat dit genoeg is, dan uit de opbrengst van de verkoop van de Eneco-aandelen.

Ook wethouder André Flach heeft veel contact gehad met Ambachtse ondernemers. Hij onderschrijft de woorden van Nugteren dat er sprake is van hoge nood bij winkeliers, horeca en bij contactberoepen. “Ik sprak ondernemers die op hun 40se al hun pensioenpot hebben moeten opmaken. Ook heeft iemand de spaarpotten van de kinderen moeten gebruiken om de lopende rekeningen te kunnen betalen”. Flach memoreerde dat hij op 6 januari contact heeft gehad met burgemeester Kolff van Dordrecht (voorzitter van de veiligheidsregio) en heeft aangegeven dat de situatie niet meer houdbaar was. Flach heeft daarbij gesuggereerd om alle winkels een aantal mensen per vierkante meter toe te staan, net zoals dat  in 2020 is gebeurd. “Dat is belangrijk voor winkeliers maar ook voor het draagvlak”. Kolff heeft de suggesties meegenomen naar het Veiligheidsberaad. Die druk uit de samenleving en ook de brief van de gemeenteraad met dezelfde strekking hebben er toe bijgedragen dat er inmiddels versoepelingen zijn en dat winkels weer open kunnen. Flach noemt het bemoedigend dat de openstelling direct zaterdagse drukte in De Schoof opleverde en dat winkeliers goede zaken konden doen.

In de raadsvergadering van 7 februari moet het voorstel van Gemeentebelangen aan de orde komen. Flach zei het niet met zoveel woorden maar maakte niet de indruk er erg warm voor te lopen. “Er is niet gebleken dat er op dit moment behoefte aan zou zijn. Ambachtse ondernemers willen vooral gewoon hun zaken kunnen doen. Er blijven nog steeds zorgen rondom horeca en cultuur. Wij blijven dat ondersteunen, daar waar kan”.

Tekst: Trudy Wehrmeijer