Ferdi de Jong (rechts) en Frank van den Elsen hopen met hun lijsttrekker Oene Doevendans in de Ambachtse gemeenteraad te belanden.(Foto: Elena Meerman)
Ferdi de Jong (rechts) en Frank van den Elsen hopen met hun lijsttrekker Oene Doevendans in de Ambachtse gemeenteraad te belanden.(Foto: Elena Meerman)

Realistisch Ambacht bestaat voor 80 procent uit kandidaten van buiten de politiek

Algemeen

Nieuwkomer Realistisch Ambacht heeft vijf kandidaat-gemeenteraadsleden op de kieslijst. Vier van hen zijn nieuw in de politiek. Wat beweegt de nummer 2 en 3 van de lokale partij die zich als ‘redelijk en rechts’ afficheert?

De zondag, noemt Ferdi de Jong (35) als belangrijke drijfveer van hemzelf en de partij. “Wij respecteren dat veel Ambachters aan zondagsrust hechten. Maar dat is een persoonlijke keuze. Inwoners die op zondag graag iets willen ondernemen of inkopen willen doen, moeten in hun eigen gemeente terecht kunnen. Ambacht presenteert zich als prettige, groeiende, moderne gemeenschap. De Volgerlanden telt duizenden nieuwe inwoners. Dan moet je durven meebewegen en moet er op zondag iets te kiezen zijn. Geen ondernemer wordt wat ons betreft verplicht, maar een gemeente die er voor iederéén is mag wel de voorwaarden scheppen.”

Frank van den Elsen snijdt de energietransitie aan. “Bij Realistisch Ambacht zitten geen klimaatontkenners of milieu-onverschilligen. Ik heb zonnepanelen, scheid afval en pak regelmatig de fiets. Maar wat het Rijk en de EU op het bord van gemeenten leggen aan milieumaatregelen, is zó extreem dat het niet te overzien en niet realistisch is. Botweg van het aardgas afstappen, leidt in de pilotgemeenten tot grote problemen. Wij willen dat in Ambacht geen bewoner van bestaande bouw wordt gedwongen van het relatief schone aardgas af te stappen, totdat een beter alternatief voorhanden is. En dat komt er. Je ziet hoe snel de inzichten over bijvoorbeeld kernenergie aan het schuiven zijn.”

In het ruime jaar dat Van den Elsen (51) de Ambachtse politiek volgt als beoogd raadslid, viel hem iets op. “Fracties spreken soms letterlijk uit: we hebben geen keus, het moet van Den Haag. Ik begrijp dat niet. Je kunt altijd een standpunt innemen en invloed uitoefenen. Die cultuur mag van mij veranderen.” De nummer 2 op de lijst is woordvoerder van het Albert Schweitzer ziekenhuis: ook een soort politieke omgeving, met veel uiteenlopende belangen. Eerder volgde hij als AD-journalist jarenlang gemeentepolitiek in de regio. “Ik weet dat succesvol lokaal bestuur staat of valt met transparant en eerlijk communiceren. Mij heeft het verbaasd dat B&W in december een besluit wilden nemen over het nieuwe afvalbeleid en pas daarná de tarieven wilden presenteren. Dan passeer en vergeet je de burgers.”

De Jong, nummer 3 op de lijst, staat als ambulancechauffeur midden in de samenleving. Hij was hoofd in een zwembad in een andere gemeente en doceert nog altijd zwemonderwijzers. Mede op zijn voorspraak, staat in het programma van Realistisch Ambacht dat schoolzwemmen een andere opzet verdient. De Jong: “In de korte tijd dat de jonge kinderen effectief in het water zijn, spelen ze vooral. Wij zien graag dat schoolzwemmen écht leidt tot zwemvaardigheid en zelfredzaamheid. Dat kan door het langer aan te bieden en thematisch in te richten, met vaardigheden zoals jezelf of een ander redden wanneer je te water of onder het ijs raakt.” De methode die hij daarvoor mede ontwikkelde, bewijst elders haar waarde. “Hiermee leren kinderen én zwemmen én lessen voor het leven.” Meer info op www.realistischambacht.nl.