De kandidaten van de PvdA bij De Schoof.
De kandidaten van de PvdA bij De Schoof.

PvdA wil geen programma in beton

Algemeen

DEZE WEEK IN DE RUBRIEK POLITIEK AMBACHT

Bert van der Wulp is sinds mei 2014 raadslid voor de PvdA en bekleedt sinds 2018 de enige zetel van deze partij in de gemeenteraad, daarbij wel gesteund door burgerraadsleden. Ook hij krijgt de vraag voorgelegd wat de drie belangrijkste punten voor zijn partij zijn en wat hij als ‘droomcollege’ ziet.

Voor Bert van der Wulp handelt zijn droomcollege niet altijd volgens een – in zijn woorden – “in beton gegoten coalitieprogramma”. Wat hem betreft blijft er in het coalitieprogramma een lege bladzijde, die kan worden ingevuld als er in de komende vier jaar ergens iets nodig is. “Er moeten mogelijkheden zijn om veranderende zaken aan te pakken en niet alleen te verwijzen naar het coalitieprogramma. Met  partijen die dat willen afspreken, zouden wij een coalitie kunnen vormen. Wij sluiten niemand uit”. Als voorbeeld  noemt hij de sluiting van het zwembad op zondag. “Die zondagssluiting hing niet samen met de zondagsrust maar met de kosten van exploitatie. Inmiddels vinden velen dat Ambacht niet voor niets een duur zwembad heeft en dat ouders met kinderen daar op zondag gebruik van zouden moeten kunnen maken. Maar met een beroep op het coalitieakkoord kan er niet over worden gesproken. Wij vinden dat je bij een veranderend inzicht op zo’n eerdere afspraak moet kunnen terug komen”.

Van der Wulps droomcollege zou moties en amendementen van de raad moeten uitvoeren. “Ook als ze niet van de coalitiepartijen komen”. Hij doelt daarbij op de nooit uitgevoerde maar wel door de raad aangenomen motie van zijn partij naar een onderzoek naar de behoefte van een “Blijverslening”. Hij legt uit: “Via de Blijverslening zouden ouderen om zelfstandig te kunnen blijven wonen tegen een lage rente tot 50.000 euro kunnen lenen als er in hun woning aanpassingen nodig zijn en voldoende financiën ontbreken”.

Van der Wulp realiseert zich dat mensen bij de gemeenteraadsverkiezing vaak naar de landelijke politiek kijken. Hij hoopt dat de visie op lokale zaken sterk meetelt bij de keuze in het stemhokje. “Lokaal laten wij  het linkse sociaal-democratisch geluid horen in een vrij conservatieve politieke omgeving”.

Het belangrijkste agendapunt voor de PvdA is het benutten van kansen voor de woningmarkt. “Als gemeente zouden we samen met de corporaties moeten kijken hoe doorstroming kan worden bevorderd. Wat kan helpen om bijvoorbeeld senioren uit een grote sociale huurwoning te laten verhuizen naar een seniorenwoning. Wij vinden ook dat er een duidelijk woonbeleid moet komen, met ruimte voor sociale huurwoningen, voor de periode nadat De Volgerlanden is volgebouwd. Ter vergelijking: Hendrik-Ido-Ambacht heeft nu zowel absoluut als in procenten veel minder sociale huurwoningen dan Wassenaar”.

Als tweede en derde punt noemt Van der Wulp een focus op Ouderenbeleid en Jongerenbeleid. “Voor ouderen gaat het ondermeer om passende zorg en passende woningen. Zorg dat echt een deel van de woningen voor ouderen is bestemd en wijs seniorenwoningen toe op basis van behoefte, ook als mensen uit een koopwoning komen. Er moeten ook meer faciliteiten voor ouderen komen, zodat zij kunnen blijven meedoen, denk aan een soort huiskamers in buurten”.

Even belangrijk noemt van der Wulp het creëren van kansen voor jongeren. “Ook zij hebben behoefte aan betaalbare woonruimte maar ook aan plekken om te recreëren. Het skatepark is een voorbeeld hoe er gezamenlijk iets tot stand kan worden gebracht. Dat is waar we als lokale PvdA voor staan: “Kijk naar kansen en mogelijkheden, niet naar onmogelijkheden, ook al is er altijd wel een kostenaspect”.