Verkiezingsdebat in informele stijl
Verkiezingsdebat in informele stijl Foto:

Lijsttrekkers met elkaar in debat

Algemeen

Aan de hand van vier stellingen hebben donderdagavond lijsttrekkers van de negen partijen, die in Ambacht aan de verkiezingen mee doen hun standpunten nog eens uiteengezet. Dat gebeurde in informele sfeer in het gemeentehuis.

De eerste stelling ging over het nog maar kort geleden aangenomen recycletarief voor het afval. Nee, tegen het scheiden van afval is geen enkele partij. Partijen deden daarna de eerdere discussie in de gemeenteraad dunnetjes over. “Ons afval zit vol grondstoffen. Dat moeten we goed scheiden en mensen die dat goed doen moet je belonen. Bij goed scheiden van afval houdt de gemeente meer geld over voor andere dingen”, betoogden André Flach (SGP/CU en Menis Nugeteren (Gemeente Belangen). Fel tegenstander toonde zich natuurlijk Oene Doevendans van Realistisch Ambacht. “Het gaat mensen veel te veel geld kosten. Je zou mensen moeten belonen als ze goed scheiden, niet ze met drang en dwang benaderen”. Ook de andere oppositiepartijen zijn tegen het recycletarief. Jauharina ten Seldam (VVD) vindt dat er meer naar de mogelijkheid van nascheiding had moeten worden gekeken. Bert van der Wulp (PvdA) voorziet ‘afvalarmoede’ en vindt dat mensen die goed scheiden te weinig profiteren.. Marijke Gommans (D66) betreurt het dat er geen proef met deze wijze van afval verzamelen wordt gehouden. “Dan zie je waar de knelpunten zitten”.

Een tweede stelling ging over de energietransitie en luidde: “De gemeente moet hulp bieden aan wie de energietransitie niet kan betalen”.

“Het kabinet is aan zet. Zonder die hup kan de gemeente het niet doen”, vond Arie Scheurwater van EVA. “We zijn niet tegen energietransitie maar wel dat er geen vergoeding tegenover staat”. Harm Groenendijk (AUB pleit naast maatwerk van de kant van de gemeente daarbij ook voor eigen verantwoordelijkheid. Bert van der Wulp (PvdA) wees erop dat mensen met een minimuminkomen sowieso maar net hun rekeningen kunnen betalen. “Nu energie twee maal zo duur wordt, komen zij maandelijks te kort”. Hij pleit voor een noodfonds. “Want anders kunnen mensen niet meer meekomen, terwijl we willen dat iedereen mee kan doen”. Steven van Die (CDA) vindt ook dat de gemeente moet helpen. Hij meldde dat er een regeling komt, waarbij mensen met een inkomen van 140% van het minimum 300 euro krijgen. “Ook anderen die in de knel komen moeten in aanmerking kunnen komen voor maatwerk”. Hij noemt ook energiecoaches die tips geven om minder energie te gebruiken. Realistisch Ambacht is fel tegenstander van verplichte energietransitie. Oene Doevendans voelt ook niet voor gemeentelijke subsidie van zonnepanelen en warmtepompen.

De derde stelling ging over het woonbeleid. De prikkelende stelling luidde dat Ambacht wel zou kunnen doorgroeien naar 50.000 woningen. Alle partijen waren het er over eens dat dat niet moet. Het dorpse karakter van Ambacht werd daarbij vaak genoemd en gekoesterd. Bovendien heeft Ambacht nauwelijks nog bouwlocaties en voelt niemand voor grote woontorens. Hoewel D66 een woontoren in het plan Noordoevers wel ziet zitten als huisvesting voor jongeren en starters. Steven van Die (CDA)  wees erop dat in de Oranjebuurt na sloop en nieuwbouw 120 woningen terug komen, waar er nu 80 staan. Ook in het Centrumgebied wordt gebouwd voor jongeren en in De Volgerlanden komen nog ruim 50 sociale huurwoningen. Of er gebouwd zou moeten worden voor jongeren of voor ouderen, daar kwamen partijen niet uit. “We moeten inzetten op diversiteit, zowel in prijs als in grootte”, vond de VVD. “Dan krijg je vanzelf doorstroming”. AUB legt de prioriteit bij starterswoningen en denkt daarbij aan maatschappelijk gebonden eigendom. Om doorstroming te bevorderen pleit de PvdA voor een creatieve wijze van toewijzing van vooral ouderenwoningen. “Kijk niet alleen naar inkomen maar ook naar leeftijd”.

De vierde stelling leverde de grootste tegenstelling op. “Er moeten meer mogelijkheden komen voor ontspanning voor jong en oud”, luidde die stelling. D66 en VVD pleitten voor een uitgaansgelegenheid voor jongeren. “Er zijn in Ambacht voldoende jongeren tussen 16 en 20 jaar die daar behoefte aan hebben en voor wie uitgaan in Rotterdam te ver is. De baby’s van toen in De Volgerlanden hebben nu andere behoeftes”. Gemeente Belangen zou bij jongeren willen peilen waaraan behoefte is en nagaan wat voor overlast dat eventueel zou geven, terwijl Realistisch Ambacht denkt aan meer horeca, waar jongeren in eigen dorp elkaar kunnen treffen en kunnen dansen. “En de kermis en het foodtruckfestival ook open op zondag”

SGP/CU voelt niets voor dat idee. “We kunnen niet tegelijkertijd een rustig dorp zijn en uitgaansgelegenheden hebben”, stelt André Flach. Zijn partij kiest voor het dorpse karakter en gaat er vanuit dat jongeren uitgaan in een andere gemeente. Bovendien komt er op het Waterbusplein straks 1000 m2 horeca. Flach wil ook vasthouden aan de zondag als rustdag. Hij vindt in ieder geval Realistisch Ambacht, PvdA, VVD, D66 en ook Gemeente Belangen tegenover zich. De laatste wijst er wel op dat er bij winkeliers geen behoefte is om op zondag open te zijn. “Maar we moeten het eens zijn dat het op zondag wel kan”, vindt de VVD. Bert Van der Wulp (PvdA) wees er op dat de sluiting van het zwembad op zondag oorspronkelijk te maken had met de exploitatie en niet met de zondagsrust.

Tekst: Trudy Wehrmeijer