Afbeelding

Mineralenbeurs van Geode

Algemeen

Het zou normaal gesproken al weer de 105e editie zijn geworden van de internationale mineralenbeurs van Geode. Maar nu 19 maart is het de 100e beurs die op zaterdagmorgen om tien uur van start gaat in het Develsteincollege in Zwijndrecht.

Natuurlijk zijn we heel erg blij dat we weer van start kunnen met onze beurs aldus voorzitter Bernard Hollestein. Hij is al heel zijn leven bezig met mineralen, en leidt het Geodroom in Zwijndrecht. Op de mineralenbeurs is hij ook terug te vinden bij het slijpen en determineren van mineralen. Mineralen zijn meer dan gewoon maar stenen uit de natuur, er zit een heel verhaal achter. Het herkennen van mineralen en de in de indeling ervan is een kennis die iets verder gaat dan het alleen maar herkennen van de meer bekende soorten als bergkristal, roze kwarts of amethyst. Daarom kunnen mensen ook terecht bij Geode voor de cursus edelsteenkunde van Kees Hoving. Naast het slijpen, determineren, kan men bij het Geodroom aan het Slagveld ook terecht voor edelsmeden en facetteren. Het fijnere werk dat we kennen van de juweliers.

Geode is destijds in de jaren zeventig gestart door een aantal enthousiastelingen waaronder juwelier van Kempen. Vele namen duiken op uit het begin van de start van Geode, waarvan de voorloper Geologische vereniging Zwijndrecht heette.

De namen van oprichters als  Ruig, Bax, van Kempen duiken op als je in de geschiedenis duikt maar ook  leden van het eerste uur die veel gedaan hebben voor Geode zoals; van Baaren, van As, van Rijswijk, Weeda, Bruins of Zwagemaker en dan wordt er velen tekort gedaan om ze hier niet te noemen. Zwagemaker begon een mineralenwinkel in de Prins Bernhardstraat terwijl de familie Bruins thuis in de Vlaamsestraat cursussen gaf in determineren en slijpen. De meeste mensen die genoemd zijn, zijn al overleden. Alleen mevrouw van Baaren-Jansen  en de heer van As zijn daarvan  nog in leven, en kunnen verhalen vertellen over de afgelopen vijftig jaar. Toch is het mooie dat uit de velen, ook die niet genoemd zijn, er ondertussen al een derde generatie bezig is met die mooie mineralen en fossielen hobby. Want Geode is een vereniging van mineralen en fossielen verzamelaars en dat blijkt wel uit de opzet van de beurs.

Thematisch is er dit keer een tentoonstelling over het carboon. Een periode van driehonderdvijftig tot 300 miljoen jaar geleden. Deze periode maakt deel uit van het Paleozoïcum die volgt op het Devoon. Voor mineralen verzamelaars zijn dit normale begrippen maar om het beeldend te maken is dit te vertalen naar het ontstaan van kolen in Nederland. We kennen het Carboon uit de periode van moerasbossen waar de blad afdrukken terug zijn te vinden in het steenkool. Op de mineralenbeurs is er voor de jeugd weer de mogelijkheid om te slijpen en is er ook weer iets bijzonders te krijgen vanwege het jubileum. De verrassing is er ook voor volwassen die een entree betalen van vier euro. De jeugd en vijfenzestig plussers betalen slechts drie euro entree.

Er is weer veel bijzonders te zien en te koop. Over alle Geode activiteiten is er alle informatie aanwezig. Waar bezoekers zeker op kunnen rekenen zijn de enthousiaste standhouders die de paar honderd meter kraam vullen. Deze mensen vertellen altijd graag over wat het is en waar het vandaan komt of hoe het heet. Geslepen of ruw, beeldjes of andere bewerkte vormen, fossielen in soorten en maten, machines en materialen om deze te bewerken. De mineralenbeurs is beslist een super gezellige plek, zoniet de gezelligste beurs van Nederland op dit vlak.

Zaterdag 19 maart
Develsteincollege
Develsingel 5 te Zwijndrecht
Openingstijd:  10.00 uur -  17.00 uur