Het fraaie bezoekerspunt vanuit de vogelkijkhut gezien. (foto Jelle Mijnster)
Het fraaie bezoekerspunt vanuit de vogelkijkhut gezien. (foto Jelle Mijnster)

Natuureiland Sophiapolder

Algemeen

Beste regio-natuurliefhebbers! Wist U dat er in jullie achtertuinen een werkelijk uniek natuurgebied gratis valt te bewonderen? Wie dit project heeft uitgedokterd verdient een tien met een ouderwetse griffel. Het betreft het schitterende natuureiland Sophiapolder! Heeft U de oversteek met het voetveer nog nooit eerder gedaan? Dan roep ik U op dit ludieke uitstapje een keer in uw agenda te plannen. Er zijn slechts een paar vereisten: je moet een liefhebber van de natuur zijn en een paar stevige wandelschoenen aantrekken. Maar bent U tevens een fervent vogelliefhebber? Dan zou ik maar eens rap richting Veersedijk 301 te Hendrik-Ido-Ambacht sjezen. Dit kan met de auto of fiets maar het mag ook met de benenwagen.

Strooppot

Bij de parkeerruimte wachten de schippers U al op. Ruim 20 vrijwilligers (de meesten met een schippersverleden) zijn u behulpzaam bij de instap van het veerpontje van het Zuid-Hollands Landschap. Vandaag hanteert schipper Jaap (zie kader) het roer. De afvaartplek start vanaf de ‘Strooppot’, een oude benaming van de scheepssloperijen welke zich vroeger langs de zijtak van de rivier de Noord, de zogeheten ‘Rietbaan’ vestigden. Een enkel verroest scheepswrak herinnert, nog half zichtbaar boven het water, naar vergane glorie. Aan die ‘Rietbaan’ ligt eveneens de aanlegsteiger van, de naar koningin Sophia (echtgenote van koning Willem III) vernoemde Sophiapolder. Ze had het eens moeten weten! Onder ‘haar’ eiland dendert nu, reeds enkele jaren, de 8 kilometer lange Sophiaspoortunnel, als belangrijk transportonderdeel van de Betuweroute.

En wie lopen, helemaal niks meekrijgend van het hectische goederenvervoer van daarbeneden, 25 meter hoger, over de bij eb drooggevallen, zand- en slikplaten? Het zijn de argeloze kluten, tureluurs, bergeenden, groenpootruiters of de in de kreken wadende lepelaars. En uiteraard is dit slechts een greep uit een veel grotere vogelassortiment.

Vlonders

Dit historische eiland ontstond al in de 14 eeuw ten gevolge van verzanding vanuit de rivier de Noord. Er is door de initiatiefnemers een uitzonderlijke vlonder-wandelroute uitgezet. Dit garandeert de natuurliefhebber droge voeten bij hoog water. De vlonders sturen u vanzelf richting een vogelkijkhut. En mazzelt U het om daar een vogelaar of vogelspotter aan te treffen: stel vragen! Doen! In no-time praten deze ‘passievogels’ U bij over hun hartstocht voor hun gevleugelde broeders. Met hun arendsogen onderscheiden ze vanuit de verte met speels gemak de kiekendief van de sperwer. Oh ja, er kleven ook nog wat nadeeltjes aan deze trip. Vogels doen namelijk nog altijd niets stiekem. Een W.C.? Ze hebben er nog nooit van gehoord. Wel van een openbaar toilet! Voor elke soort geldt dat voor de gehele Sophiapolder. Neem nu de Aalscholver. Die misbruikt de vlonders voor zijn dagelijkse behoefte. Maar de doorgewinterde natuurliefhebber zal hier ‘schijt’ aan hebben! Aangekomen aan de oostkant showt de rivier de Noord haar drukbevaren scheepvaartroute Rotterdam-Antwerpen. De vogelgriep lijkt, gezien het ook best wel aantal aanwezige dode vogels, een vervelend ‘tikkie’ te hebben uitgedeeld. Verder zuidelijk wandelend, langs het territorium van de ganzen, kunt u ontspannen op de rustbankjes genieten van het fraaie panorama van het Groothoofd toebehorend aan het historische Dordrecht.

Achtertuin

Via het dijkje langs de Rietbaan wandelt U rechtstreeks aan op het bezoekerspunt. Een tussenstop hier is een must. De vrijwilligster trakteert U op koffie of thee. Het terras biedt een wijds uitzicht over de inmiddels volgelopen polder. De wandelende vogels hebben noodgedwongen plaats gemaakt voor hun zwemmende collega’s. En U weet het inmiddels, vogels doen niks stiekem. Baltsende futen schotelen ons een gratis optreden voor in de trant van: ‘Kom maar op paringspartner’! U merkt het al. Het is lente in de Sophiapolder! Het voetveer zet ons weer vertrouwd af aan de kade van de Veersedijk. Dit moet u gezien hebben. Ondervindt het met uw eigen ogen! Regiogenoten het ligt bij U in de achtertuin! Grijp deze gratis kans!

Tekst en foto’s: Henk Sterkenburg