IFC onder stevige druk. ‘Dammer’ Teunis van Pelt (links) ziet IFC-doelman Aart Bravenboer stijlvol onderscheppen. Rechts strijden IFC-ers en Heerjansdammers om de beste posities.
IFC onder stevige druk. ‘Dammer’ Teunis van Pelt (links) ziet IFC-doelman Aart Bravenboer stijlvol onderscheppen. Rechts strijden IFC-ers en Heerjansdammers om de beste posities. Foto:

IFC-zaterdag via ‘reserves’ Heerjansdam op ‘neutraal’ Schildman naar de KNVB!

Algemeen

Het is zaterdag 22 juni 1963. En als amateurs in juni nog serieus aan het voetballen zijn dan moet er veel op het spel staan! En dat klopt. Vanavond vormt het fraaie thuiscomplex van ASWH, sportpark Schildman, het decor voor een beslissingswedstrijd. In de 1e klasse afdeling Dordrecht zijn zowel de zaterdagtak van IFC, als het 2e team van Heerjansdam, exact gelijk geëindigd qua puntenaantal. Na 20 gespeelde wedstrijden hebben beide elftallen 30 punten weten te vergaren. IFC heeft de grote voorsprong van maar liefst 7 punten uit het 1e deel van deze competitie (slechts 1 verliespunt in 10 wedstrijden), na de abnormale lange winterstop, als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. De barre winter van 1963 heeft er ingehakt bij de mannen van IFC-trainer Jan ‘rooie’ Schenk. De oud-verdediger van Sparta en markante chef van de belastingdienst aan de ‘Plukmekaalstraat’ heeft het reserveteam van Heerjansdam naast zich moeten dulden in de laatste speelronde. Het gevolg: een beslissingswedstrijd op neutraal terrein. In de onderhandelingen bij welke club deze clash moet plaatsvinden is kennelijk niet al moeilijk gedaan: het hoofdveld van ASWH aan de Reeweg. Voor IFC is dat keer 2 keer vallen en voor de reserves van Heerjansdam circa 7 kilometer reizen. Om kwart voor 7 is er afgetrapt. Het is een bewolkte dag en met 12 graden redelijk fris voor juni. Maar de temperatuur is in elk geval een stuk aangenamer dan op 18 januari van dit jaar waarin Reinier Paping letterlijk en figuurlijk als ijskoude winnaar van de zwaarste elftstedentocht ooit, in z’n uppie, Leeuwarden binnen schaatste. Brrr, laten we maar rap terug naar de actiefoto gaan. Maar liefst 800 toeschouwers zien een nerveus IFC, via een curieuze treffer, kort voor rust, op voorsprong komen. Heerjansdam-doelman Schop lijkt een scherpe voorzet van Teun den Hollander onschadelijk te gaan maken maar verliest onderweg zijn zonneklep en tevens in een split-second de broodnodige concentratie. IFC-er Marinus den Hartog profiteert van deze consternatie en kent geen pardon, 1-0. Hoewel IFC na de rust niet veel heeft in te brengen (Heerjansdam-technicus Janus van Peenen geselt de lat, Van Driel kogelt op de paal en Gouman ziet zijn strafschop eveneens van de paal terug ketsen) soleert rechtsbinnen Piet Lagendijk toch naar de bevrijdende 2-0. IFC keert na lange tijd terug in de 4e klasse. Komend seizoen acteert zowel het zaterdag- als het zondag afdelingsteam in de 4e klasse KNVB.