Mocht u een paar uurtjes per week vrij hebben, kom dan zeker eens kijken op een donderdag- of vrijdagmorgen, we ontmoeten u/jou graag!
Mocht u een paar uurtjes per week vrij hebben, kom dan zeker eens kijken op een donderdag- of vrijdagmorgen, we ontmoeten u/jou graag!

Voedselbank Zwijndrecht

Algemeen

Voedselbank Zwijndrecht is één van de vele voedselbanken die Nederland rijk is. In Zwijndrecht bestaan we officieel sinds 2010. Maar onofficieel zetten we ons al langer in om inwoners van Zwijndrecht die financieel krap zitten en daardoor moeite hebben met het regelen van dagelijks gezonde maaltijden door te voorzien in een wekelijks voedselpakket. Met onze werkzaamheden leveren we ook een positieve bijdrage aan de strijd tegen voedselverspilling. 

Wie zijn wij?

Voedselbank Zwijndrecht is een stichting zonder winstoogmerk en werkt uitsluitend met vrijwilligers. Ook ons bestuur wordt niet betaald. We zijn lid van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken.

We werken conform de richtlijnen van ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Ook wordt jaarlijks een jaarrekening en jaarverslag opgesteld en gepubliceerd op onze website www.voedselbankzwijndrecht.nl

Wat doen wij?

Wekelijks verzorgen we momenteel ruim 160 voedselpakketten voor in totaal ca. 450 inwoners van Zwijndrecht. Op donderdag en vrijdag mogen we bij diverse lokale sponsoren en het regionaal distributiecentrum van de voedselbanken, voedsel ophalen, variërend van brood en vlees tot zuivel, groente en andere wekelijkse benodigdheden. Deze worden uitgezocht en klaargezet voor het wekelijkse afhaalmoment op vrijdagmiddag. 

Dit werk doen we met ruim 40 vrijwilligers, iedereen heeft zijn/haar eigen rol in alle werkzaamheden. Uiteraard zijn we altijd blij met nieuwe vrijwilligers, er is altijd wel werk te doen en vele handen maken licht werk, daarnaast is het ook gewoon heel gezellig! 

Mocht u een paar uurtjes per week vrij hebben, kom dan zeker eens kijken op een donderdag- of vrijdagmorgen, we ontmoeten u/jou graag! Momenteel zijn we hard op zoek naar een Logistiek Coördinator, die als lid van het bestuur, samen met de andere vrijwilligers de zaak in de opslag en het uitdeelpunt in goede banen leidt en daarnaast de schakel tussen de werkvloer en het bestuur is en kijken we uit naar enthousiaste voedselverwervers om lokaal de contacten met onze huidige toeleveranciers te onderhouden maar vooral ook te zoeken naar nieuwe bronnen. Daarnaast kunnen we ook zeker aanvulling van de huidige ploeg vrijwilligers gebruiken: (vrachtwagen)chauffeurs, helpen met uitdelen etc. Heb je/heeft u interesse in één van deze of een andere vrijwilligers functie? Kijk op onze website www.voedselbanzwijndrecht.nl of neem per mail contact op met vrijwilligers@voedselbankzwijndrecht.nl. We komen graag met u/jou in contact!

Waarom?

In Zwijndrecht is armoede helaas een bekend probleem. Dat betekent dat er veel inwoners onder de inkomensgrens leven. Dan is het doen van boodschappen niet vanzelfsprekend. Wij vinden dat iedereen moet kunnen eten.

Voedselbank Zwijndrecht biedt mensen die het financieel slecht hebben een duwtje in de rug. We helpen ze die moeilijke periode te overbruggen. Dit doen we in de vorm van een tijdelijk voedselpakket. Met een volle maag kun je immers beter aan je toekomst werken.

Daarnaast wil Voedselbank Zwijndrecht bijdragen tegen voedselverspilling. Dagelijks worden grote en kleine partijen goed eten weggegooid. Zonde en slecht voor het milieu. Daarom streven wij naar een eerlijke verdeling van dat anders verspilde voedsel onder hen die het nodig hebben.

Toekomst

Voedselbank Zwijndrecht staat voor een verandering: het pand aan de Sumatralaan waar we nu huizen zal gesloopt worden en op termijn willen we van uitdeelpunt naar een zelfbedieningsconcept waar onze cliënten zelf hun boodschappen kunnen uitkiezen in plaats van het ontvangen van een standaard voedselpakket. Deze oplossing is humaner en leidt tot nog minder voedselverspilling.

Waar vind je ons?

Voedselbank Zwijndrecht is momenteel gehuisvest in de gymzaal van het voormalige schoolgebouw van De Dolfijn, aan de Sumatralaan 60 in Zwijndrecht.

Lees hier de digitale editie

Hendrik-Ido-Ambacht

Zwijndrecht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug. U ontvangt dan elke week de edities in uw mailbox.