Afbeelding

Noodopvang Weteringsingel

Algemeen

De crisisnoodopvanglocatie in de voormalige gymzaal aan de Weteringsingel is daadwerkelijk in gebruik genomen. Een groep van 19 mensen arriveerde daar dinsdag 26 juli.

De groep bestaat uit vrouwen, mannen en kinderen en kwam met de bus uit Ter Apel naar Hendrik-Ido-Ambacht. De mensen komen oorspronkelijk uit onder andere Armenië, Jemen en Syrië.Burgemeester Jan Heijkoop verwelkomde de tijdelijke bewoners: “Barmhartigheid is in Ambacht niet alleen een woord, barmhartigheid is hier ook een daad. In dat opzicht mag Ambacht trots zijn dat we deze mensen bed, bad en brood kunnen bieden, hoe summier dat ook is. Tegelijk weet ik dat onder de ruim 30.000 Ambachters mensen zijn die zich zorgen maken over de opvang van deze 30 mensen. Daar heb ik tot op zekere hoogte begrip voor. Maar de situatie in Ter Apel lijkt Nederland onwaardig. Die doet de mensen daar geen goed. Het past Ambacht 30 van hen tijdelijk betere omstandigheden te bieden.”

Omdat het opvangcentrum van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Ter Apel te weinig capaciteit heeft, vroeg de Rijksoverheid aan de veiligheidsregio’s crisisnoodopvang te organiseren. In een veiligheidsregio werken gemeenten en hulpdiensten samen in het voorkomen, voorbereid zijn op en bestrijden van rampen en crises.

Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) is verantwoordelijk voor de organisatie van de opvang in Hendrik-Ido-Ambacht en in Dordrecht. Daar hebben 170 mensen onderdak gevonden in een pand aan de Marconiweg. In de voormalige gymzaal aan de Weteringsingel is plaats voor 30 mensen. Daarmee biedt onze regio in totaal 200 tijdelijke crisisnoodopvangplekken.

Meer informatie over de tijdelijke crisisnoodopvang in Hendrik-Ido-Ambacht vind je op h-i-ambacht.nl/noodopvang.