De nieuwe fitnessplek SophiaFit in de Volgerlanden met op de achtergrond de 4 dorpjes in aanbouw
De nieuwe fitnessplek SophiaFit in de Volgerlanden met op de achtergrond de 4 dorpjes in aanbouw

Tweede fitnessplek in Hendrik-Ido-Ambacht

Algemeen

Vijf jaar geleden werden in het Baxpark in Hendrik-Ido-Ambacht onder de naam Baxfit een aantal fitnesstoestellen geplaatst met als doel het bewegen in de buitenlucht door Ambachters te stimuleren. Op dinsdag 5 juli opende wethouder André Flach zonder al te veel vlagvertoon in de Volgerlanden een tweede fitnessplek, SophiaFit. Hij deed dat met een videoboodschap aan alle inwoners van Ambacht.

Videoboodschap wethouder André Flach
“Mooi om hier vanmiddag te zijn bij de gloednieuwe bootcamp aan de Onderdijkse Rijweg. Aan het wandelpad, dat loopt van de Vrouwgelenweg naar de Onderdijkse Rijweg. De bootcamp, die SophiaFit heet zal ervoor zorgen, dat mensen, die hier wandelen of hard lopen hier even kunnen stoppen, de spieren kunnen strekken en andere sportieve oefeningen kunnen doen. Het voorziet in een behoefte, want op steeds meer plekken binnen onze gemeente heb je de mogelijkheid om buiten te sporten, alleen of met elkaar, op momenten, dat jij dat wilt. SophiaFit is heel toegankelijk, er is goed over nagedacht door mensen, die er verstand van hebben, het is rolstoeltoegankelijk, dus ik denk, dat het een enorme verrijking van het sportaanbod in de buitenruimte is en dat is wat we als gemeente Hendrik-Ido-Ambacht heel graag willen versterken. Natuurlijk hebben wij hier als gemeente geld in gestoken, maar dit is ook mogelijk gemaakt door een forse subsidie van de Provincie. Mooi dat zij bijdragen aan een actieve gemeente en aan het aanbieden van bewegingsmogelijkheden voor mensen, die in de buitenruimte zoeken naar sport en ontspanning”.

Wat een fijne fitnessplek! 
Een bootcamplocatie is het zeker niet, want een echte bootcamp bestaat uit fitnessoefeningen die zonder inzet van extra apparaten in de buitenlucht uitgevoerd kunnen worden, aldus deskundigen van de site www.fit.nl.
Maar een fijne fitnessplek is het zeker wel. Met 11 fitnesstoestellen op een valdempende ondergrond, diverse zitranden en een vrije ruimte om met elkaar te sparren of te spelen. Een watertappunt en een plek om je fiets te parkeren zijn wel op de ontwerptekening aangegeven, maar zijn op dit ogenblik nog niet gerealiseerd. Het was overigens wel even zoeken voor ik hem, al fietsend, had gevonden, de SophiaFit. Vooral dankzij de uitkijktoren, die aan de Achterambachtse Rijweg staat en die een fantastisch uitzicht over de 4 dorpjes in aanbouw in de Volgerlanden biedt, is het me gelukt. Onderaan deze uitkijktoren is de fitnessplek gelegen. Vanuit de Volgerlanden kun je er komen door het wandelpad vanaf de Vrouwgelenweg te volgen richting de Onderdijkse rijweg, zo’n kleine 10 minuten lopen. Vanaf het winkelcentrum doe je er ongeveer 15 minuten over.

Nu nog een wat afgelegen plek
De fitnessplek SophiaFit ligt nu nog in een uithoek van de Volgerlanden. Een eind bij de meeste bewoners van de Volgerlanden vandaan. “Dat is bewust gedaan om te voorkomen, dat de fitnessplek een hangplek voor de jeugd wordt”, aldus een van aanwezige sporters. Het gebruik van de fitnessplek is nu nog mager te noemen. Maar dat gaat in de toekomst ongetwijfeld veranderen. Tenslotte worden er in dit deel van de Volgerlanden nog 4 dorpjes gebouwd: de Laantjes, de Straatjes, de Erfjes en de Hofjes. Voor alle nieuwe bewoners van deze dorpjes geldt: ook al zijn er nog geen scholen, geen winkels en geen andere voorzieningen in dit deel van de Volgerlanden, een fitnessplek is er in ieder geval al wel! En daar mogen natuurlijk ook alle andere bewoners van de Volgerlanden gebruik van maken.

Tekst en foto: Jan O’teur