Afbeelding

Verkiezing Filmleraar van het jaar

Kunst en cultuur

Bij het horen van de naam Roald van der Laan leggen velen de associatie met SOL De Bron. En direct daarna denkt men ongetwijfeld aan: creativiteit, SOLve-IT, musical voor leerlingen en leerkrachten, jaarlijkse film maken met de kinderen van zijn groep, De Bron van Talent, de Schat van SOL, etc etc.

Roald van der Laan is al bijna 25 jaar als leerkracht verbonden aan De Bron. Al die jaren geeft Roald op zijn eigen wijze les aan de kinderen. Behalve het cognitieve is er veel ruimte voor het muzikale en creatieve vlak. En hiermee onderscheidt Roald zich wel van heel veel andere leerkrachten in het land. En dit valt niet alleen collega’s in het onderwijsland op, maar ook ouders. En één van de ouders van de huidige groep 6C heeft Roald opgegeven voor de titel ‘Filmleraar van het Jaar’. “Dit was nadat we de speelfilm van de groep in een uitverkocht Cascade in première lieten gaan”, vertelt een trotse Roald. “Ik weet nog goed dat ik tijdens mijn vakantie in Disneyland Parijs liep en de uitslag kreeg dat ik Regiowinnaar van Zuid-Holland was geworden. Daarna ging alles in een stroomversnelling . Zo ben ik onder meer naar het Internationale Documentary Festival in Amsterdam geweest. Daar werd een promo van alle titelkandidaten opgenomen. Leuk ook om alle andere kanshebbers te ontmoeten”, gaat een enthousiaste Roald door.Wat houdt de verkiezing nu eigenlijk in zullen sommigen zich afvragen: de Filmleraar van het Jaar verkiezing zet filmleraren in de spotlights! In ‘23/24 vindt de 6de editie plaats. Een filmleraar maakt lessen via film aantrekkelijk voor leerlingen en zet film bewust in, zodat leerlingen méér leren zien in bewegend beeld, én zich beter leren uitdrukken als ze zelf filmpjes of vlogs maken. Het zijn leraren die leerlingen met film activeren en film inzetten om aan lessen vorm te geven.

Juryrapport
Het juryrapport dat de vakkundige jury gaf bij de halve finale van de strijd om de titel was er al eentje om heel trots van te worden. Volgens de jury springt niet alleen zijn enthousiasme eruit, maar ook de grootsheid in zijn visie én in zijn aanpak. Met de eindfilms die hij elk jaar maakt lukt het hem om elke leerling te enthousiasmeren door zijn klas te betrekken in uiteenlopende rollen vóór en achter de camera. Zo geeft hij niet alleen elke leerling de kans om een bijdrage te leveren, maar toont hij leerlingen ook de diverse onderdelen binnen audiovisuele producties en bevordert hij kennis en samenwerking. Zowel op beleidsniveau als in de klas is hij een ambassadeur voor filmeducatie, dat maakt hem een terechte finalist!
Prijsuitreiking
Afgelopen woensdag was het dan zover. Tijdens het Filmfestival in Rotterdam was de officiële bekendmaking en uitreiking van de titel ‘Filmleraar van het Jaar’. In het Rotterdamse theater LantarenVenster was het nagelbijten voor de 48-jarige Roald. Wie van de zes landelijke finalisten zou er met de titel vandoor gaan. In de zaal wist Roald zich gesteund door veel collega’s en familieleden die het ook een bijzonder moment vonden en er natuurlijk bij wilden zijn. Helaas beloonde de jury al het werk van Roald niet met de hoofdprijs. Die ging naar een biologieleraar uit Amsterdam, die samen met zijn leerlingen vaak zogenaamde stop-motion filmpjes maakt; onder meer over de werking van het hart.

Roald valt toch in de prijzen
Waar de jury de ware kunsten van Roald niet zag, waren zijn collega’s het unaniem met elkaar eens. Voor hen was en is Roald iemand die meer dan goud waard is voor SOL De Bron en voor heel SOL Ambacht. Dit werd ook door bestuurder Meindert Schenk zo gezien. “Roald is al jaren een boegbeeld binnen SOL Ambacht op het gebied van creativiteit, waaronder dus ook zijn filmkunsten vallen. Mede door de inzet van Roald staat abSOLuut Talent binnen SOL Ambacht op de kaart”, aldus de trotse bestuurder. Als beloning mag Roald deelnemen aan de enige post-HBO jaaropleiding Filmeducatie, genaamd On the Move. “En Roald mag, als enige echte Filmleraar van het heelal and far beyond, met de hele klas naar een filmtheater of filmfestival”, besluit de trotse bestuurder. Roald zal de komende tijd als “teacher in residence” bij SOL Ambacht Netwerk Education aan de slag gaan om filmlessen te ontwikkelen voor zijn eigen groep om deze vervolgens met andere leerkrachten te delen.

De Filmleraar van het Jaar verkiezing zet filmleraren in de spotlights!
Afbeelding