Foto Opening
Foto Opening

Textielexpositie ‘Tegendraads’ bij KunZt officieel geopend!

Kunst en cultuur

‘Tegendraads’ is een expositie die textielkunst op zijn kop zet. Hier worden de eigenwijze borduurwerken van Tilleke Schwarz en het vernieuwende papierwerk van Annelies Morris tentoongesteld.

Opening
De toonstelling bij KunZt werd geopend door Jacqueline van Dongen, wethouder cultuur. In haar openingswoord sprak zij over haar achtergrond op de modeacademie. Ook verweefde zij letterlijk de draad door haar speech; de draad oppakken, de draad kwijt zijn, aan een zijde draadje hangen. Zij sloot af met de verbindende kracht van draad en daarmee met de verbindende kracht van (textiel)kunst. Vervolgens vertelde kunstenaars kort iets over hun werk. De bezoekers bekeken met veel enthousiasme de tentoongestelde werken.

Tilleke Schwarz
Tilleke Schwarz is geboren in 1946 en woont dichtbij Delft met echtgenoot en een fraaie dikke kater. Borduren leerde ze van haar moeder en verder is ze opgeleid op de Kunstacademie in schilderen en tekenen ( de AKI in Enschede, tegenwoordig ARTEZ en de Vrije Academie in Den Haag). Tilleke heeft met haar werk diverse internationale prijzen gewonnen.
Tilleke verzamelt plaatjes en teksten, die haar verbazen, verrassen of ontroeren en die gebruikt ze later in haar borduurwerk. Op deze manier ontstaat een subtiel commentaar op onze moderne maatschappij. Alles kan als  inspiratie dienen: de krant, internet en zelfs boodschappenbriefjes.  Anders dan de meeste kunstenaars plant ze haar werk niet vooraf. Al bordurende voegt ze plaatjes en teksten toe. Veel voorkomende elementen zijn katten, bloemen, traditionele merklapmotieven en kindertekeningen. Ze hoeft vrijwel niets te verzinnen, de werkelijkheid is meestal vreemder dan hetgeen ze kan bedenken. Haar gevoel voor humor is typerend voor haar joodse achtergrond: een mix van een lach en een traan.

Annelies Morris
Na een opleiding mode aan de Kunstacademie te Rotterdam werkt Annelies Morris al jaren als interieur-en fotostylist voor magazines en commerciële klanten. Op de achtergrond was wel steeds het gevoel aanwezig, van het autonoom willen creëren. Toen daar tijd voor kwam, is ze begonnen om met de naaimachine een “kledingcollectie” van behangpapier te maken. Uit haar grote voorraad behangpapier maakte ze korsetten en jurken. Op diverse locaties zijn de creaties geëxposeerd, van behangbeurzen en galeries tot Museon.
Vanuit het idee met papier te werken op de naaimachine is Annelies verder gegaan met experimenteren. Na voorheen heel kleurrijk te hebben gewerkt begon een periode, waarin ze in zwart/wit herinneringen “schetst” met de naaimachine. Haar werk bestaat uit fijne borduursels, collages van papier of een combinatie daarvan. Werk ontstaat tijdens het maken, door papier toe te voegen, weg te scheuren of diverse lagen aan te brengen.

In kader
De tentoonstelling ‘Tegendraads’ is tot en met 26 mei op woensdag, donderdag, vrijdag en zondag van 13:30 – 16:30 uur te bekijken in de expositieruimte KunZt in het Oude Raadhuis, Raadhuisplein 1. Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.kunztzwijndrecht.nl/tegendraads