zanglijster begint al vroeg met zingen
zanglijster begint al vroeg met zingen C.P. Groshart

Vroege vogelexcursie op zaterdag 20 april

Kunst en cultuur

Zaterdag 20 april organiseert Stichting Natuurbeheer Waalbos een vroege vogelexcursie onder leiding van Cornelis Fokker. In de ochtend zingen de zangvogels om hun territorium af te bakenen en een partner te lokken. Na het vinden van een partner start de broedtijd en wordt het territorium beschermd tegen soortgenoten. Het territorium voorziet het gezin van voldoende insecten om hun jongen groot te brengen. 

In de vroege ochtend zijn de zangvogels daarom veelal goed te zien en te horen. In het Waalbos broeden: groenlingen, puttertjes, kneutjes, heggemussen, roodborsten, blauwborsten, cetti’s zangers, zanglijsters, de tjiftjaf en de fitis. Later in het seizoen komen ook de rietzangers, bosrietzangers, de kleine karekiet, de graspieper en de grasmus daar ook nog bij.

Stichting Natuurbeheer Waalbos (SNW) is opgericht in januari 2015 en wil in samenwerking met Staatsbosbeheer middels beheer, recreatie en educatie het Waalbos tot een interessant natuurgebied te maken waar iedereen van jong tot oud in de toekomst graag naar toe zal gaan. De Stichting richt zich met name op specifiek beheer om het gebied aantrekkelijker te maken.

De excursie start om 7.00 uur vanaf het parkeerterrein aan de Waalweg, achter het parkeerterrein van Ross Lovell. Deelname is gratis, donatie welkom. Maximaal 10 deelnemers. Er zijn nog een paar plekken beschikbaar. Aanmelden is noodzakelijk en kan via info@onswaalbos.nl