Afbeelding

Tentoonstelling ontstaan landschap eiland IJsselmonde en Waalbos

Lokaal

Stichting Natuurbeheer Waalbos heeft in de maand januari in bezoekerscentrum de IJsvogel een tentoonstelling over het ontstaan van het landschap van het eiland IJsselmonde en het Waalbos neergezet. Via verschillende kaartjes is het ontstaan van het landschap van het eiland IJsselmonde door natuur en mens te zien. 

Voor 1300 was de Waal bij Rijsoord een brede rivier en lag de Zwijndrechtse Waard tegen de Hoeksche Waard aan. De Maas liep dwars door de Hoeksche Waard ter hoogte van de Binnenmaas. Bij latere overstromingen ontstond de Oude Maas en werden de Waal en de Devel afgedamd. IJsselmonde was een eiland en had vooral verbindingen via veerverbindingen. Tot 1872 werd het vervoer tussen Moerdijk en Rotterdam geregeld met veerboten. Daarna kwamen spoorverbindingen tot stand en werden de belangrijke infrastructurele voorzieningen uitgebreid: wegen, spoorwegen, bruggen, hoogspanningsleidingen en buisleidingen.

De tentoonstelling is de hele maand januari te zien in bezoekerscentrum de IJsvogel. Bezoekerscentrum de IJsvogel is geopend op woensdagmiddag, zaterdag en zondag van 10.00 -16.00 uur.