Een buurtmaaltijd in Het Badhuis
Een buurtmaaltijd in Het Badhuis Foto: Gerben Bremmer

Het Badhuis: 10 jaar dienen in de buurt

Lokaal

Deze maand is het 10 jaar geleden dat Het Badhuis zijn deuren heropende. Door besparingen van de gemeente was het buurthuis in de wijk Walburg gesloten. Dat bood een uitgelezen kans voor de Hervormde Oude Kerk die iets wilde betekenen voor de arbeiderswijk. Zo benoemde de kerk in 2013 buurtwerker Peter Huijser die Het Badhuis omvormde tot huiskamer van de buurt. In 2021 nam Gerben Bremmer het stokje over. “Net als in 2013 blijft het Badhuis de wijk uit liefde dienen”, vertelt de buurtwerker enthousiast.

In het Badhuis krijgt dienstbaarheid vorm tijdens verschillende activiteiten, zoals buurtmaaltijden en koffie-inloopochtenden. Een belangrijk onderdeel zijn de gesprekken, weet Gerben. “Ooit kwam een vrouw binnen met wie ik al snel aan de praat raakte. Uit ons gesprek bleek dat ze financiële problemen had. Gelukkig kon ik haar doorverwijzen naar passende hulp, hoe waardevol is dat! Zo kon ons buurthuis ook iets betekenen voor een vrouw die haar man verloren had. Dat was rond Pasen één jaar geleden, zodat ze die feestdag in Het Badhuis doorbracht. Bij ons ervaarde de weduwe afleiding en steun in een moeilijke periode. Deze voorbeelden laten zien wat we de wijk willen bieden.”

Buurtmaaltijd, bier en biljart
Vanuit een christelijke drijfveer zet het Badhuis zich in voor de buurt. De voorziening wordt beheerd door vrijwilligers met allerlei achtergronden, van niet-gelovig tot orthodox-gereformeerd. In hun werk zoeken de vrijwilligers telkens aansluiting met hun doelgroep, veelal afkomstig uit de Zwijndrechtse arbeidersbuurten. “We hebben onze bezoekers gevraagd welke activiteiten ze graag bezoeken. Daaruit bleek dat ze graag willen kaarten, biljarten en een line-dancecursus willen volgen. Dat is nu allemaal mogelijk, zelfs onder genot van een biertje. Daarnaast hadden onze gasten behoefte aan buurtmaaltijden die we nu twee keer per maand organiseren. Bij een maaltijd verwelkomen we gemiddeld zo’n 45 bezoekers, wat veel is!”, zegt Gerben enthousiast.

Wel geloof, wat minder kerk
Hoewel een kerk het Badhuis heeft heropend, is het buurthuis geen evangelisatieproject, beklemtoont Gerben. “We willen vooral present zijn in de buurt. Daarbij gaan we in gesprek met buurtbewoners, waarbij ook ruimte is voor geloof. Als dat niet ter sprake komt, is dat geen probleem; we gunnen elkaar het goede.” In gesprekken merkt de buurtwerker regelmatig dat bezoekers een christelijke achtergrond hebben. “Veel ouderen zijn van dezelfde generatie als schrijver Maarten ‘t Hart. De naoorlogse auteur kreeg een christelijke opvoeding en kent alle Bijbelverhalen. Toch heeft hij afscheid genomen van de kerk, omdat ze hem te veel regels oplegde. Die negatieve ervaringen hoor ik van veel oudere bezoekers, waarna ik hun wil laten zien dat Jezus zoveel meer is dat een setje regels.”


Van de bouwsteiger naar de koffietafel
Als bezoekers van het Badhuis meer informatie willen over het geloof, dan kunnen ze altijd in gesprek met Gerben. Naast de doordeweekse activiteiten organiseert de buurtwerker elke zondag een viering en een jaarlijkse Alphacursus. Tijdens de cursus leren deelnemers meer over christelijke thema’s als hoop en vertrouwen. Daarbij heeft Gerben affiniteit met het arbeidersmilieu van veel bezoekers. “Vroeger was ik timmerman, zodat ik veel bouwvakkers heb ontmoet. Bovendien vind ik het gezellig om de bezoekers van het Badhuis te spreken. De mensen zijn puur en direct, wat me wel bevalt! Mijn masterstudie theologie, die ik later afgerond heb, helpt me om de buurtbewoners nog beter te begrijpen. Met gesprekken en al onze activiteiten hoop ik de wijk nog lang te dienen.”

Tekst: Jan-Willem Schneider