Het ontwikkelrecht van kinderen vereist volgens Ad Vos dat dit recht ook geldt voor medewerkers.
Het ontwikkelrecht van kinderen vereist volgens Ad Vos dat dit recht ook geldt voor medewerkers. Foto: HENNIEvdVAART

Bestuurder Ad Vos van PIT met pensioen

Lokaal

PIT kinderopvang & onderwijs heeft feestelijk afscheid genomen van bestuurder Ad Vos die de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Ter gelegenheid hiervan gaf Paul Leseman, hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit Utrecht, de lezing ‘Investeren in het jonge kind loont – maar alleen als we hart en verstand gebruiken’ voor relaties en medewerkers van PIT. Marjolein Triest is de nieuwe bestuurder van PIT.

Ad Vos begon op 15 juni 1978 als onderwijzer van klas 5 op een Rotterdamse lagere school. Sindsdien heeft hij zich met hart en ziel ingezet om kinderen de beste basis voor een mooie toekomst te bieden. Samenwerking en vernieuwing vanuit de overtuiging dat kinderen en professionals ontwikkelrecht hebben, vormden daarbij de rode draad. Daarom ook was hij een van de grondleggers van PIT in 2015, koploper in de integratie van opvang en onderwijs met een doorgaande ontwikkellijn met spelen, spelend leren, leren en lerend spelen voor kinderen van 0 tot 13 jaar.

Eerste levensjaren
Dat Nederland veel geld en energie steekt in het oplossen van ontwikkelproblemen op het gebied van gedrag en geestelijke gezondheid kan volgens Vos worden voorkomen. “De ontwikkeling vanaf negen maanden voor de geboorte tot 7 jaar is cruciaal voor je verdere leven. Juist daarin moeten we met elkaar, professionals, politiek, ouders, iedereen om het kind, investeren. Samen zijn we verantwoordelijk voor de toekomst van kinderen en een goed fundament daarvoor leg je in de eerste levensjaren. Het is onbegrijpelijk en onacceptabel dat we daarmee zo lichtvaardig omspringen. Bij PIT werken we aan een rijke ontwikkeldag waarin het kind ons uitgangspunt is en opvang, onderwijs, ontspanning, ondersteuning en opvoeding samenkomen in een doorlopende lijn met uitdagende activiteiten die inspelen op de behoeften van ieder kind. Nu nog van 0 tot 13 jaar, maar liever tot het behalen van het middelbareschooldiploma.”

Werkgeluk
PIT geeft ieder kind op zijn eigen niveau, in zijn eigen tempo de juiste bagage om toekomstdromen waar te kunnen maken. “Daar geloven we in. We organiseren het rond kinderen zo dat we hun de beste ontwikkelkansen bieden,” aldus de scheidend bestuurder. “Niet het systeem met alle regelgeving, maar kinderen zijn voor ons leidend. We hebben een duidelijke visie die breed wordt gedragen. Dat is onze kracht.” Hij benadrukt dat het recht van kinderen op persoonlijke en maatschappelijke/sociale ontwikkeling vereist dat ook medewerkers dit recht hebben. “Daarom besteden we veel aandacht aan autonomie en werkgeluk voor onze professionals. Alleen dan kan iedere PIT’er bevlogen en enthousiast werken en kunnen we als geheel succesvol zijn en blijven in alles wat we doen in het belang van de kinderen en hun ouders.”

Eén basisvoorziening
Hij voorziet dat kinderopvang en basisonderwijs samen één basisvoorziening gaan vormen. “Dat is het logische, noodzakelijke vervolg op het samengaan van kleuterschool en lagere school in het basisonderwijs. Bij PIT weten we als geen ander dat dat ingewikkeld is. Het vraagt moed en het liefst ook politieke wil. Alles zou makkelijker gaan als de overheid meewerkt, maar daarop wachten is geen optie.”

Lees hier de digitale editie

Zwijndrecht

Hendrik-Ido-Ambacht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug. U ontvangt dan elke week de edities in uw mailbox.