In totaal zijn er 850 bossen bloemen bij de mantelzorgers thuis bezorgd.
In totaal zijn er 850 bossen bloemen bij de mantelzorgers thuis bezorgd.

Bloemenactie voor mantelzorgers

Lokaal

Al sinds jaar en dag worden mantelzorgers in Hendrik-Ido-Ambacht op 10 november verrast met een bosje bloemen. Deze datum is niet zomaar gekozen, op deze datum laat heel Nederland zien dat zij mantelzorgers waarderen. Ruim twintig jaar geleden is het initiatief voor de Dag van de Mantelzorg ontstaan. Sindsdien worden overal in het land activiteiten georganiseerd en ontvangen mantelzorgers (in welke vorm dan ook) een waardering.

Zo ook weer afgelopen vrijdag. In totaal zijn er 850 bossen bloemen bij de mantelzorgers thuis bezorgd. Dit gebeurt in een paar uur tijd. Om dit voor elkaar te krijgen zijn er veel vrijwilligers nodig. Dit jaar waren er 65 vrijwilligers. Er is gelukkig een redelijk stabiele groep van vrijwilligers die hier elk jaar weer een paar uurtjes van hun tijd aan wil besteden.

De bloemen worden rond 07.00 uur bij Ontmoetingscentrum Wielstaete gebracht. Dit maakt dat het er vanaf ’s ochtends vroeg al prachtig uitziet. Een mooie zee van bloemen waar iedereen die er langs loopt helemaal blij van wordt. Rond 11.15 uur druppelen de eerste vrijwilligers binnen, waarna er met zijn allen geluncht wordt. Om 13.00 uur worden de vrijwilligers geïnstrueerd, ze krijgen dan de brieven mee die bij de bloemen moeten worden afgeleverd en ook een stapel niet-thuis-brieven, voor als mantelzorgers niet thuis zijn op het moment van aanbellen. Daarna begint het inladen van de bloemen. Dit is, zoals elk jaar, een heerlijke chaos van auto’s die zo dicht mogelijk bij de bloemen geparkeerd worden en vrijwilligers die met armen vol bloemen naar hun auto lopen. Tel daarbij op de organisatoren die driftig heen en weer lopen en altijd proberen orde te scheppen in de chaos, maar die met een lach op hun gezicht moeten constateren dat dit meestal niet lukt. En toch komt het altijd goed. Rond 15.00 uur druppelen de eerste vrijwilligers weer binnen nadat de bloemen zijn afgeleverd. Het is dankbaar en leuk werk om te doen vinden de vrijwilligers. Zij genieten van de verbaasde en verraste gezichten van de mantelzorgers als zij de bloemen krijgen. Het maakt het voor de vrijwilligers tot een leuke middag.

Deze middag maakt ook meteen duidelijk wat het verschil is tussen mantelzorgers en vrijwilligers: de vrijwilligers kiezen er zelf voor om een paar uur van hun tijd bloemen rond te brengen. Zij worden gewaardeerd met een lunch en een kop koffie met lekkers naderhand. Ook de blije gezichten van de mantelzorgers zijn een waardering voor hen. De mantelzorgers echter, geven zo’n 8 uur of meer van hun tijd, elke week weer, zorg aan hun naasten. Zij kiezen hier niet zelf voor, dit overkomt hen. Waardering blijft vaak uit. Het wordt als “gewoon” ervaren. Mantelzorg beperkt je vaak in je sociale contacten (in tegenstelling tot vrijwilligerswerk, wat je contacten juist uitbreidt) en mantelzorgers lopen gevaar voor psychische en lichamelijke overbelasting.

En daarom wordt deze bloemenactie door de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht gesubsidieerd. Om de mantelzorgers te laten weten dat ze gezien én gewaardeerd worden. Mede met dank aan MEE Mantelzorg voor de organisatie, De Blije Borgh voor de locatie en het beschikbaar stellen van een deel van de vrijwilligers en sponsors De Sitter Bloemen en Bonne Fleur Bloemisterij voor de bloemen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding