Het rolstoelbasketbal is Gertjan zijn grootste passie.
Het rolstoelbasketbal is Gertjan zijn grootste passie.

Gertjan van der Linden Coach van het jaar gemeente Dordrecht

Lokaal

Regio - Als trotse inwoner van Hendrik-Ido-Ambacht kan Gertjan wel zeggen dat hard werken beloond wordt. Ook deze prijs, coach van het jaar, bewijst dat toewijding, passie en plezier voor rolstoelbasketbal tot mooie resultaten leidt. Dit doe je niet alleen en daar is hij zeker van bewust. De selectie, dat al jaren traint op sportcentrum Papendal tezamen met zijn collega-assistent coach Irene Sloof, en natuurlijk vrienden en de gehele familie.

Zijn vrouw, Marika, heeft hij ontmoet bij Basketball Club Verkerk, waar zij 34 jaar geleden speelster was. In 1995 zijn ze getrouwd in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht en hebben ze gefeest in de Develhal te Zwijndrecht.

Inmiddels wonen ze samen al ruim 30 jaar in Hendrik-Ido-Ambacht en hebben ze drie kinderen. Jayne werkt bij Jeugdspeelpark Hendrik-Ido-Ambacht, Jayson speelt bij IFC in het 1e elftal en Jaylin is dagelijks te vinden in het zwembad, waar zij actief is bij de Zwijndrechtse Zwem- en Polo Club de Devel.

Tegenwoordig zit Gertjan in het bestuur van basketbalvereniging Rowic, waar hij 12 jaar heeft gespeeld, en maakt hij deel uit van de sportraad van de gemeente Dordrecht, zijn geboortestad.

Het rolstoelbasketbal is Gertjan zijn grootste passie en vanaf dit seizoen is er ook een rolstoelbasketbalteam bij de vereniging Rowic, waar elke woensdagavond getraind wordt.

Door het uitstellen van het WK in Dubai november 2022, doordat het Wereldkampioenschap voetbal samenviel, werd er besloten dat het WK rolstoelbasketbal uit moest wijken naar juni 2023. Tijdens het WK stond de druk erop, als Paralympisch- en Wereldkampioen zijn de verwachtingen heel hoog. Uiteindelijk heeft het team gewonnen door in de halve finale de Verenigde Staten te verslaan met 72-65 en de finale tegen China met 57-34.

Dit was niet het enige evenement, want in augustus stond het EK in Rotterdam op het programma. Voor het eerst in Europa werd het EPC (European Para Championships) in Rotterdam georganiseerd. Ook hier is het team van Gertjan de favoriet en moesten zij dit weer waarmaken. Met deze motivatie werd in de finale Groot-Brittannië met 64-34 verslagen. Wederom een gouden plak, dus voor de vierde keer op rij Europees Kampioen.

Naast het coachen van het Nederlands damesteam, heeft Gertjan nog een doelstelling voor ogen met Stichting BEN, Basketball Experience NL. Samen met vriend en collega Toine Klerks hebben zij deze stichting in 2014 opgericht.

Onder andere door het geven van clinics, lezingen, verkoop van sporthulpmiddelen en organiseren van toernooien, willen zij iedereen kennis laten maken met het rolstoelbasketbal, wel of geen beperking. Stichting BEN werkt o.a. samen met de Nederlandse Basketball Bond, Fonds Gehandicaptensport, Uniek Sporten, Johan Cruijff Foundation en nog vele anderen.

Ben je nieuwsgierig of enthousiast geworden kom dan gerust langs in de showroom, Heistraat 20 in Sprang Capelle. Of kijk eens op www.basketballexperience.nl

Afbeelding
Afbeelding