Afbeelding

Hans van Weelden exposeert in Fotogalerie

Lokaal

Hans van Weelden (1948)woonachtig in Papendrecht, toont de komende 6 weken zijn werk in Fotogalerie Zwijndrecht aan de Rotterdamseweg 126 te Zwijndrecht. Een expositie met de titel: Buitenstaander.

Het is alweer zeven jaar geleden dat Hans van Weelden een expositie in Zwijndrecht had. Toen vormden bijna 100 foto’s op de wanden van de galerie een panoramabeeld dat een indruk gaf van een duizendenkilometers lange campertocht door de Verenigde Staten. Het was een prachtig voorbeeld van hoe een samenstelling van een tentoonstelling en de foto’s elkaar kunnen versterken. Daarom is de verwachting voor de aanstaande expositie weer hoog gespannen.

Vanaf 2015 bezoekt Hans, met uitzondering van twee coronajaren, elk jaar de laatste dag van het carnaval in Aalst België. Op die laatste dag, de dinsdagmiddag is het Voil Jeanettenstoet. Duizenden als vrouw verklede mannen trekken dan door de straten van Aalst. Een ‘Voil Jeanet’ was een proletariër, iemand die geen kostuum kon huren of kopen en die zich dan maar vermomde met wat hij thuis kon vinden en dat waren vaak de oude kleren van de echtgenote, moeder of grootmoeder. Vaste attributen zijn een bontjas, een lampenkap, een vogelkooi met haring, een kapotte paraplu en een kinderwagen. ‘Voil’ of de Vlaamse vertaling ‘Vuil’ sloeg zowel op de slordige kleding als op de vunzige taal die de Voil Jeanetten gebruikten.

Hans is een echte straatfotograaf. Dat moet je letterlijk nemen. Hij fotografeert mensen op straat. Voil Jeanetten en carnaval zijn de aanleiding maar niet het doel. Hij zegt daar zelf over: “Ik maak zelden of nooit foto’s van de optocht en richt me alleen op de deelnemers of het publiek tijdens de uren voorafgaand aan de optocht. Als de optocht begint ga ik meestal terug naar huis”. “Ik kijk naar mensen die voorafgaand aan de stoet naar het centrum komen, maak portretten, soms van mensen die net een beetje bijkomen van de uitspattingen van de voorgaande avond en nacht, soms van mensen die stil en teruggetrokken in hun dagelijkse tenue in een hoekje van de kroeg hun pilsje drinken”.
Als man van boven de rivieren is Hans niet opgegroeid met carnaval. Het is niet echt zijn feest en hij denkt er het zijne van. Hij fotografeert de deelnemers en mensen die ogenschijnlijk buitenstaander zijn, maar in alle gevallen is en blijft hij zelf de buitenstaander.
Wilt u al een beetje de carnavalssfeer proeven kom dan naar deze expositie. De buitenstaander is elke zaterdag aanwezig om zijn werk toe te lichten.

Fotogalerie Zwijndrecht: Rotterdamseweg 126 Zwijndrecht (hoek Koninginneweg).
Open: elke zaterdag vanaf 27 januari t/m 2 maart van 12:30 uur tot 16.00 uur.

De toegang is gratis.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding