Afbeelding

INGEZONDEN BRIEF: Weer geen gebakken spons

Lokaal

Regelmatig verschijnen er berichten op social media over gevonden ‘gebakken spons’. Nu de dagen weer langer worden en de temperatuur stijgt neemt het aantal meldingen weer toe. Deze maand was het twee keer raak in Zwijndrecht. Beide keren ging het om ordinair zwerfvuil, niet iets dat is neergelegd om dieren iets aan te doen.

Gebakken spons is een hardnekkig broodje aap. Na onderzoek blijkt het altijd iets anders te zijn. Er is nog nooit iemand mee gesnapt of op camera vastgelegd. Er is ook nog nooit een dier ziek van geworden of overleden, iets wat elke dierenarts ook zal vertellen.

Er zijn grofweg drie soorten spons: synthetisch, viscose en natuurspons. Synthetische spons is niet te bakken. Het verandert in een donkere stinkende drab. Bovendien eten dieren het niet. Viscose- en natuurspons zijn geen gevaar voor de carnivorenmaag van katten en honden.

Meestal blijkt het uiteindelijk om oud purschuim te gaan. Dat is te herkennen aan de egale structuur met kleine evengrote belletjes. Het verkleurt in zonlicht, waardoor het er gebakken uit kan zien. Na verloop van tijd kan het vettig aanvoelen en ruiken.

Natuurspons heeft een organische structuur, met een groerichting. Het heeft ostia (gangetjes) van verschillende grootte die aan de buitenkant goed zichtbaar zijn. Echte gebakken spons is nog nooit buiten aangetroffen. Natuurspons is ook geen gevaar voor honden of katten. Het is 99% collageen-eiwit en daarmee eerder voeding dan een gevaar. 

Andere ‘gebakken spons’ meldingen betreffen schuimrubber, vlokkenschuim, broodresten, vuurwerkresten, stukgebeten speelballetjes, zwammen, galappels of insectennesten.

Zwerfvuil is vervelend en het kan soms gevaarlijk zijn. Maar ‘gebakken spons’ suggereert een bewuste en kwaadwillende actie. En daarvan is nooit sprake. Hondeneigenaren moeten zelf goed opletten wat hun hond aan zwerfvuil tegenkomt. Verantwoordelijkheid nemen. Hun hond opvoeden, aanlijnen en in de gaten houden. Fantasieverhalen over sponsbakkende hondenhaters helpen niemand. Dat leidt alleen maar af van echte oorzaken, echte risico’s en echte oplossingen en verschuift de verantwoordelijkheid naar een niet-bestaand persoon. 

Uiteindelijk zijn dit soort broodjeaapverhalen alleen gunstig voor een bepaald soort baasjes en juist ongunstig voor onze honden.

Elzo Smid

Foto: Gemaakt en geplaatst door een vinder op Facebook 

Afbeelding