v.l.n. Henri, Teunis, Arjen Bil en verkoopster Liesbeth, kleindochter van het eerste personeelslid van de familie Bil-de Heer.
v.l.n. Henri, Teunis, Arjen Bil en verkoopster Liesbeth, kleindochter van het eerste personeelslid van de familie Bil-de Heer. Trudy Wehrmeijer

Morgana: van stoffen naar bedden

Lokaal

Oudere Ambachters zullen zich nog de manufacturenwinkel van De Heer in De Schoof herinneren. Daar ging je heen voor degelijk ondergoed, mooie stoffen en garen en band. Oud-eigenaar Henri Bil vertelt hoe hij van stoffen langzaam maar zeker overstapte naar bedden en kasten en zo Morgana De Heer werd.

Arjen en Teunis Bil zijn inmiddels derde generatie, die de naam ‘De Heer’ hoog houden. Hun grootmoeder Adriana de Heer begon meer dan negentig jaar geleden een manufacturenwinkel in Papendrecht. In 1964 verhuisde die winkel naar De Schoof in Hendrik-Ido-Ambacht. Adriana’s zoon Henri – de vader van Arjen en Teunis – moest al gauw meehelpen. Ambachters wisten de winkel te vinden voor ondergoed, textiel, kousen en sokken en mooie stoffen. Rond 1984 kwam er een uitbreiding van De Schoof, waar De Heer meer ruimte kreeg. “Onder meer voor een assortiment dekbedovertrekken”, zo blikt Henri Bil terug. Op aanraden van Het Slaapgilde kwamen er ook een paar bedden te staan. Die paar bedden werden een paar slaapkamers en zo werd de nieuwe winkelruimte meer en meer een beddenwinkel. De stoffen, babymode en beenmode verhuisden terug naar de oude kleinere winkel in De Schoof. Nog weer later werd de winkel een Lin-o-lux winkel, gespecialiseerd in fraai textiel. Maar meer en meer kwam het accent op bedden te liggen. “De winkel in De Schoof werd daardoor te klein. We hebben ons toen georiënteerd op grotere winkels in een meubelboulevard maar dan moesten we ook op zondag open zijn en dat wilden we niet”. Het bleef uiteindelijk Hendrik-Ido-Ambacht en in 1993 verhuisde de winkel definitief naar de Veersedijk en staat ze bekend als Morgana ‘De Heer’. Het assortiment beddengoed verhuisde met de bedden en slaapkamers mee. “Gelukkig wisten de mensen ons ook op de Veersedijk weer snel te vinden. En onze klanten zijn trouw. Nieuwe klanten krijgen we vaak door mond-tot-mondreklame”. Volgens Henri Bil is dat te danken aan service en aandacht voor de klant. Zelf kreeg hij dat van zijn moeder met de paplepel ingegoten Zijn zonen Arjen en Teunis, die in 2018 de zaak overnamen, groeiden er vanzelfsprekend mee op.

Met die leerschool en instelling geven vader – die nog altijd twee dagen per week in de winkel is te vinden – en zonen advies aan klanten die bij Morgana De Heer een bed willen kopen. Een aankoop, die tijd kost en rust vraagt. “Je koopt bij ons geen bed maar een goede en gezonde nachtrust”, is hun uitgangspunt. “We starten bij aanschaf van matrassen of een compleet slaapsysteem altijd met de Slaap-DNA test.  Aan de hand daarvan adviseren we de bedbodem, de matras en het hoofdkussen. Na zes tot acht weken hebben we contact met de klant en sturen we eventueel bij. We kunnen soms niet alles oplossen maar we gaan wel heel ver. Daar staan we om bekend en onze klanten weten dat”.

In 1998 werd Morgana op de Veersedijk uitgebreid en kwam er ook ruimte voor grotere slaapkamers en slaapkamerkasten. “In het begin zetten wij die dan ’s avonds in elkaar maar dat was niet vol te houden. Gelukkig zijn we toen gestart met ons bezorgteam en deden die mannen overdag wat wij eerst ’s avonds deden”. En zo groeide de winkel. “Behalve dat mensen ’s nachts goed willen slapen, willen ze overdag ook lekker en gemakkelijk zitten”, zeggen vader en zonen. Inmiddels hebben Arjen en Teunis een nieuwe shop-in-shop winkeltoegevoegd, namelijk OptiZIT. OptiZIT is gespecialiseerd in relaxfauteuils, sta-op stoelen, eetkamertafelsen eetkamerstoelen. 

Vader Bil is er trots op dat de derde generatie het werk van zijn moeder voortzet. Zelf is hij zijn wortels-in-het-textiel niet vergeten. “Als ik 20 jaar jonger was zou ik weer een Lin-o-Lux winkel in De Schoof beginnen. Ik mis dergelijke specialistische winkels”.

Tekst + foto: Trudy Wehrmeijer