Groote Lindt-aanvaller Ad van Veen (rechts) doceert schietles.
Groote Lindt-aanvaller Ad van Veen (rechts) doceert schietles.

De Lus(ten) zijn niet voor De Lindt

Lokaal

Het is zaterdagmiddag 19 oktober 1968. Deze meesterlijke antieke plaat komt uit de Zwijndrechtse burenruzie (3e klasse A) tussen Groote Lindt en VVGZ. Het spelmoment is te fraai om het voor altijd in het nog nauwelijks ingekeken voetbalalbum te laten verpieteren. En over antiek gesproken. Zo ‘n uithaal waarop de behendige en getructe Groote Lindt-aanvaller Ad van Veen ons en de niet zichtbare VVGZ-doelman Van Leeuwen hier met zijn ‘rechter’ trakteert zie je heden ten dage zelden meer in deze uitvoering. En al helemaal nooit meer met afgezakte voetbalkousen! Zo te zien is de bebrilde Lindtenaar vanuit links attaquerend het vijandelijke gebied binnen gesjeesd.

De toeschouwers langs de drukbevolkte lange zijde op ‘De Lus’ hebben allen tegelijkertijd, tijdens dit fotofragment, één ding gemeen: álle nekken zijn een kwartslagje naar links gedraaid om vooral toch maar niets van deze performance van deze rood-wit gestreepte gentleman te missen. Over stijlen kun je twisten maar meester Van Veen doceert hier schietles uit de ‘sixties.’ VVGZ-speler Tonnie Meydam moet het van zeer dichtbij ondergaan. ‘Gelukkig staat er nog een keeper in de goal’, zal de ervaren verdediger en jarenlange aanvoerder hier wellicht denken. De fraaie uithaal zal overigens geen doelpunt opleveren omdat de doelpuntenmaker van De Lindt doelman Arie van Leeuwen van VVGZ heet. 

Onbedoeld heeft Arie een vlijmscherpe corner van Aart Hoogerwerff in eigen doel geslagen. Daarmee is meteen de 0-1 van VVGZ-er Jan van der Linden weer weggepoetst en dreigt de bovenliggende thuisploeg alsnog de erop-en-erover-tactiek toe te gaan passen. Maar een bloedlinke, sporadische counter via Sjaak van Nugteren wordt door Lindt-verdediger Veldhuizen bruut een halt toegeroepen. De erwt uit de fluit van arbiter Mast bereikt code rood en eist een zware sanctie: strafschop! Pang ‘zegt’ Sjaak Versteeg en het staat 1-2. Hierna strooit Gerrit van Gameren met zijn uitgekookte 1-3 nog wat extra zout in de Lindtse wonde. Het vreemde van deze uitslag is dat na vandaag VVGZ met 9 uit 6 op de 3e plaats (van boven) staat en Groote Lindt met 4 uit 6 op de 3e plek van onderen bivakkeert. Maar op het eind van de rit blijkt dat De Lindt nét geen kampioen geworden is (22-31, 2e achter Spijkenisse) en VVGZ (22-26) als 5e is geëindigd. Het kan verkeren. Nog even langs de overige acteurs op deze plaat. Sjaak Groeneveld is de andere Lindt-speler (onder de rechterarm van Meydam). Sjaak kwam dit seizoen over van NAC en uiterst links in de verte staat linksback Kees Kessels. De andere VVGZ-speler is mandekker Jan van der Pas die ook een bloedhekel had aan keurig opgetrokken voetbalkousen.