Afbeelding

Millennial Moederschap

Lokaal

Na een aantal jaren in het buitenland te hebben gewoond is Jamie Kooij, als rasechte Ambachtse, weer terug in ons dorp. 3 Jaar geleden is zij voor het eerst moeder geworden van een zoontje en merkte zij, dat ze toch wel tegen een aantal taboes aanliep! Na onderzoek hiernaar voor een opleiding heeft ze het plan opgevat om, door middel van een laagdrempelige theaterworkshop, verschillende (taboe)thema’s rondom het moederschap bespreekbaar te maken.

Het krijgen van een kind is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom vond Jamie, dat ze niet het recht had om te klagen, alhoewel ze bij nader inzien het nieuwe moederschap best confronterend vond! Nadat ze moeder werd tijdens de lockdown in Noord Ierland voelde zich dan ook behoorlijk eenzaam in haar zoektocht. “Gelukkig konden mijn ouders naar Ierland komen! Toch miste ik in die tijd enorm het contact met vrouwen die door eenzelfde transitie heen gingen.”

De moederrol moet ‘perfect’ vervuld worden, maar daarnaast moeten we aan de vaak hoge eisen in ons werk voldoen (indien we besluiten te werken), onze relaties goed onderhouden, goed voor onszelf zorgen, etc.! Maar hoe kunnen we überhaupt aan zoveel verwachtingen voldoen en tegelijkertijd het hoofd boven water zien te houden? Met deze vragen ging Jamie op onderzoek uit. Inmiddels woont ze samen met haar man en zoontje weer met veel plezier in Ambacht en doet ze de opleiding tot Theaterdocent op de Toneelacademie in Maastricht.

“Een onderdeel van mijn opleiding is het doen van een onderzoek en vanuit de Academie werd mij aangeraden om iets te onderzoeken, waar ik zelf een grote fascinatie voor heb! Zodoende wilde ik dolgraag meer weten over deze transformatie naar het moederschap en ben ik erachter gekomen dat dit sinds 2 jaar een officiële naam heeft, namelijk: “Matrescentie”

Matrescentie betekent letterlijk  ‘Het proces van moeder worden. Vaak gaat de aandacht vooral naar voor kindje, dat is geboren. Echter, tegelijkertijd wordt er ook een “moeder” geboren.’ Met haar onderzoek wil Jamie zich dan ook met name focussen op de nieuwe “moeders” die geboren zijn!

Door middel van een éénmalige (theater)workshop op 29 mei a.s. hoopt zij met maximaal 10 ‘nieuwe’ moeders met een kindje van 0 tot 1 jaar op een laagdrempelige manier aan de slag te gaan. Het is de bedoeling om met elkaar (moeders en baby’s) verbinding te maken door thema’s te behandelen, waarover men het normaal gesproken niet zo snel met elkaar heeft.

“Na mijn afstuderen hoop ik dmv subsidies dit project groter te kunnen maken en het begrip Matrescentie op een creatieve en inspirerende manier een groter podium te geven.”

De workshop is op woensdagochtend 29 mei a.s. van 09.30 tot 11.30 in een aparte ruimte binnen in het Jeugdspeelpark. Wil je je aanmelden of eerst nog wat meer informatie; mail dan naar jamiekooij@gmail.com.