Afbeelding

Motie voor kinderraad en kinderburgemeester wordt breed gedragen in raad en college

Lokaal

Tijdens de raadsvergadering van 6 mei werd op initiatief van PvdA en VVD, samen met E.V.A., CDA, Gemeente Belangen en D66 een motie ingediend om een kinderraad en -burgemeester aan te stellen. Deze motie kreeg steun van de SGP-ChristenUnie en werd overgenomen door het college. “Dat is goed nieuws!” geeft PvdA-raadslid Peter Libregts aan. “Onze gemeenteraad en het college zijn erg betrokken als het gaat om de ontwikkeling van het kind. Een kinderraad en -burgemeester kunnen mooi aan die ontwikkeling bijdragen”.

Met elkaar
Eerder spraken de lokale PvdA en VVD al uit dat ze hiermee aan de slag wilden gaan. Dat heeft nu geresulteerd in een motie waarin de fracties het college oproepen om samen met een vertegenwoordiging van de gemeenteraad, de griffie en de scholen te komen tot een plan. VVD-raadslid Kim Verlijsdonk: “We vinden het belangrijk dat kinderen leren hoe zij hun stem kunnen laten horen in de gemeente. De samenwerking met scholen is essentieel om een vorm en moment te vinden die aansluit bij het onderwijs.”

Start schooljaar 2025/2026
Volgens de motie is het de bedoeling om vanaf schooljaar 2025/2026 te starten met een kinderraad en kinderburgemeester. Peter: “Dat lijkt nog ver weg, maar er gaat veel voorbereiding aan vooraf.”

Vervolg
De motie verzoekt om de gemeenteraad vóór de Begrotingsraad in november te informeren. Kim sluit af: “Nu dat het college de motie overneemt, hebben wij het volste vertrouwen dat er een mooi plan komt. We kijken uit naar de uitwerking.”