Afbeelding

Raadvergadering H.I.Ambacht: Extraatje voor echte minima

Lokaal

Bij de besprekingen in de gemeenteraad waren er twee punten aan de orde die groepen Ambachters rechtstreeks in de portemonnee raken: de besteding van het overschot op de energietoeslag en het hondenbeleid. De raad besliste dat 665 huishoudens met minimuminkomen nog een extra toeslag krijgen en dat de hondenbelasting wordt verlaagd. 

Vanwege de hoge energieprijzen in 2023 heeft het Rijk de gemeente geld gegeven om mensen met een minimuminkomen een energietoeslag te kunnen geven. Destijds is besloten dat voor deze toeslag mensen in aanmerking kwamen die maximaal 120% van het wettelijk sociaal minimum aan inkomen hebben. Het blijkt dat in 2023 minder huishoudens dan verwacht de energietoeslag ontvangen. Dit komt voor een belangrijk deel doordat de groep die in 2022 in aanmerking kwam een jaar later kleiner is geworden. Dit kwam vooral doordat ze meer inkomen hadden gekregen maar ook, omdat in 2023 spaargeld en eigen huis mee telden. Uiteindelijk zijn dit voorjaar 665 aanvragen voor de energietoeslag toegekend. Hierdoor is er nog ruim 324.000 euro van het van het Rijk gekregen bedrag over. Het college stelde voor om de 665 huishoudens die voor de toeslag in aanmerking komen ieder ongeveer 480 euro extra uit te keren.

Realistisch Ambacht, VVD en Echt voor Ambacht dienden hierop een amendement in. Hierin pleiten zij ervoor om huishoudens met een inkomen tussen 120% en 140% van het sociaal minimum zich te laten aanmelden en de overgebleven 324.000 euro onder hen te verdelen, met een maximum van 1300 euro. Dat geld zouden die huishoudens dan wel moeten besteden aan verduurzaming van hun woning. De PvdA steunde dit voorstel. “Dit is eerlijker tegenover deze groep inwoners die net boven de 120% zit en het ook zwaar heeft”, zo betoogde Frank van den Elden van Realistisch Ambacht. “Door de bijdrage via bijvoorbeeld bonnen in te zetten op verduurzaming, kunnen zij hun lasten over langere termijn verlichten”.

Wethouder Steven van Die was het hiermee niet eens. “De mensen die dat betreft wonen voor het grootste deel in huurwoningen en Rhiant is hard bezig met verduurzaming”, zo betoogde hij. Ook vreesde hij dat het benaderen van de betrokken groep en het leveren van maatwerk veel extra kosten met zich zou brengen, waardoor er uiteindelijk minder geld te verdelen over zou blijven.

Bij de stemming kreeg het amendement acht stemmen en stemden de rest van de raadsleden tegen. Het werd daarmee verworpen. Het voorstel van het college werd aangenomen. Het overschot van de energietoeslag wordt derhalve terug gegeven aan de sociale minima en vloeit niet in de algemene middelen van de gemeente.

Hondenbeleid
Er is de laatste jaren veel gepraat over verlaging van de hondenbelasting. De raad heeft maandag ingestemd vet een nieuw hondenbeleid. Daarbij wordt de hondenbelasting niet afgeschaft maar wel verlaagd. De belasting wordt in 2025 116,11 euro per hond en in 2026 80,25 euro per hond. Voor dat geld zijn er voor de circa 1750 Ambachtse honden losloopgebieden, uitlaatstroken, hondenpoepafvalbakken en zakjes en wordt een hondenpoepzuiger ingezet. Hondenbezitters hebben buiten losloopgebieden en uitlaatstroken een opruimplicht. Het hondenbeleidsplan geldt in principe voor tien jaar maar de raad kan altijd beslissen over wijzigingen. Volgens wethouder Oelfke laat het hondenbeleidsplan zien dat het geld van de hondenbelasting doelmatig wordt ingezet. “De voorzieningen worden beter en de kosten lager”.

Tekst: Trudy Wehrmeijer