De bever in de Gorzen
De bever in de Gorzen

Hi5Ambacht Natuurkids

Mens en Maatschappij

Zo gaan de kinderen op zoek naar regenwormen, pissebedden en spinnen. Wordt er in begin zomer gezocht naar slootdiertjes en zijn er allerlei workshops na schooltijd. Behalve ontdekken hoe mooi de natuur is, worden er ook veel spellen in het gras gedaan. Tijdens ren- en tikspellen gaan de kinderen vaak met een vieze broek naar huis. Ook dat hoort er bij als je buiten speelt!

Binnen en buiten workshops
Begin 2024 is Hi5Ambacht langs alle 10 de scholen van Ambacht gegaan met een workshop in samenwerking met Groene Chaos. Tijdens deze workshop werden er ‘vogelvoederpotje’ beschilderd. Ruim 200 kinderen kwamen thuis met een mooi sierlijk geverfd vogelvoederhuisje. Daarnaast worden er door Natuurkids ook naschoolse activiteiten buiten aangeboden. Zo konden kinderen zich inschrijven voor het timmeren van een vogelhuisje, het buiten sporten in de kou en voor een wandeling met een natuurgids door de Gorzen om de bever en sporen van dit prachtige dier te zien.

Op zoek naar de bever
Jaap Nispeling ging samen met Hi5Ambacht docenten op Valentijnsdag met 2 groepen kinderen op pad in de Gorzen. Jaap is een kenner en fan van de bever. Daarnaast is hij ook een hele goede en enthousiaste verteller. De kinderen die mee liepen luisterden dus aandachtig naar Jaap om zo veel mogelijk kennis op te doen over de bever. Met laarzen, warme kleding en zelfs poncho’s ging de groep op zoek naar de bever, de beverburcht en beversporen. In natuurgebied de Gorzen is het dagelijks zowel eb en als vloed. Door deze dynamiek is er veel leven in de Gorzen en is het gebied erg geschikt voor de bever om te leven.

Bever feitjes
Natuurexpert Jaap had een hoop te vertellen over de Gorzen. Niet alleen over de bever, maar ook over rillen (wallen van opgestapeld hout), de muskusrat die de dijken kapot graaft en waarom er zo maar 2 schoenen in het gebied lagen. Over de bever werd natuurlijk het meest verteld. De bever leeft al 20 jaar in het gebied en brengt bijna elk jaar 2 jongen groot. De beverouders helpen de jongen na een jaar of 2 met het bouwen van een burcht. Zo staat er naast de grote burcht een kleine burcht gebouwd door de jongen. Zijn de jonge bevers een jaar of 3 dan worden ze door hun ouders de deur uitgestuurd.

Jong wilgenhout is voor bevers het favoriete eten. Zo zie je in heel het gebied om geknaagde bomen en andere knaagsporen. Jaap: ‘voor bevers is wilgenhout als vanille-ijs, het hout van de esdoorn smaakt voor hun naar spruitjes’. Ook zie je sporen waar de bever zich van sloot naar sloot verplaatst. Deze beverwegen worden wissel genoemd. 

Veel modder
De laatste maanden is het in Nederland erg nat geweest. Dit was goed te merken tijdens de wandeling. Grote plassen en heel veel modder moesten worden getrotseerd tijdens de wandeling met Jaap. En het bijzondere: ‘het was eb!’ Een aantal kinderen dacht met sportschoenen deze wandeling ook wel te kunnen maken. Na de wandeling moesten deze schoenen een grote schoonmaakbeurt hebben. Ook de broek van iedereen was flink modderig geworden.

Tekst + Foto: Tinka Lansbergen