Afbeelding

Onderschat een beroerte niet: het is een spoedgeval

Mens en Maatschappij

Op 14 mei is het de Europese Dag van de Beroerte. Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor het herkennen van en omgaan met een beroerte. In 2022 was een beroerte doodsoorzaak nummer drie in Nederland. Per dag overlijden er in ons land zo’n 25 mensen aan.

Een beroerte is een hart- en vaatziekte. Bij een beroerte is een bloedvat in de hersenen geblokkeerd (herseninfarct) of kapotgegaan (hersenbloeding). Dit vereist onmiddellijke herkenning en behandeling. Twijfel dus niet, maar bel direct 112 bij één of meer van de verschijnselen die hieronder genoemd staan.

Mond, spraak, arm: beroertealarm!
De meest ervaren plotse klachten bij een beroerte zijn een scheve mond, verwarde spraak, een lamme arm of been, dubbelzien en evenwichtsverlies. Bij dergelijke klachten is het heel belangrijk om direct 112 te bellen. Patiënten met een beroerte hebben namelijk een betere kans op herstel als zij snel na het begin van de klachten de juiste zorg krijgen. Hoe sneller de behandeling begint, des te meer hersenweefsel blijft er gespaard: time is brain! Minder schade betekent minder (blijvende) klachten. Een beroerte is dus een spoedgeval. De 112-meldkamer kan een inschatting maken van de ernst en indien nodig een ambulance sturen. Twijfel niet, maar bel.

Gezonder leven verkleint risico
Of de klachten na een beroerte en na de behandeling verdwijnen en hoe snel dit gebeurt, is per persoon verschillend en afhankelijk van de ontstane schade in de hersenen. Soms blijven helemaal geen restverschijnselen over. Revalidatie kan het herstel ondersteunen en de patiënt leren om te gaan met de gevolgen van de beroerte. Het doel is dan dat iemand zijn of haar leven van voor de beroerte zo veel mogelijk weer kan oppakken: fysiek, sociaal en emotioneel. Nog beter is een beroerte vermijden. Door gezond te leven, is het risico te verkleinen. Dat betekent: niet roken, alcohol met mate gebruiken, bij overgewicht afvallen, elke dag bewegen en stress vermijden.