Heerjansdam en Rijsoord (wit shirt) oefenen met veel nieuwe gezichten.
Heerjansdam en Rijsoord (wit shirt) oefenen met veel nieuwe gezichten. Foto: Michel van Straten

Heerjansdam is veel effectiever dan Rijsoord

Sport

Spelers, staf en publiek hadden er afgelopen zaterdag duidelijk zin in: gewoon weer een pot voetbal. Nou ja, helemaal gewoon was de oefenwedstrijd tussen eersteklasser Heerjansdam en hoofdklasser Rijsoord ook weer niet. Vanwege de hoge temperaturen werd er al om elf uur afgetrapt en daarbij golden er nog altijd coronamaatregelen. De gretigheid, die beide ploegen op de Molenwei etaleerden, leek de tropische omstandigheden naar de achterfgrond te drukken: een relatief hoog tempo en zes goals, die in het voordeel van Heerjansdam (5-1) uitvielen.

Bijvangst
Bijna was er voor het oefenduel nog uitgeweken naar de Vlasstraat. Heerjansdam had de afgelopen week nog te maken met een vervelende 'bijvangst' van het coronatijdperk. Het minder intensief gebruik van het complex in combinatie met de hoge temperaturen had geleid tot legionella in het waterleidingsysteem. Gelukkig stond dankzij grondige thermische desinfectie zaterdag het sein weer op groen.

Kortste weg
Aanvankelijk ging de oefenwedstrijd gelijk op. Totdat Chantley Job het genoeg vond en solerend voor 0-1 zorgde. Het antwoord van Heerjansdam kwam snel. Jelmer Nugteren dwong Rijsoord-doelman Mitchel van der Spoel eerst tot een ultieme redding en daarna volgde een aanval over rechts. Ronald Ouwens vond Justin van de Berg: 1-1. Richard Clement zorgde met een fraai ingeschoten vrije trap voor de 2-1 ruststand. Na de pauze ging Heerjansdam door. Steeds werd de kortste weg naar het Rijsoord-doel gezocht. Luc Delmee tikte al gauw de 3-1 binnen en verzilverde even later een strafschop: 4-1. Richard Clement, ja hij weer, had nog een vrije trap te nemen. En weer raak: 5-1. Rijsoord probeerde wat terug te doen, maar bleek aanvallend machteloos.

Perspectief
Het heroptreden van beide ploegen na de lock down én de overschrijvingsperiode was goed voor vele nieuwe gezichten binnen de lijnen. Trainer Jonathan Jonk, zelf ook nieuw bij Heerjansdam, begroette tien nieuwelingen en zag acht spelers vetrekken of stoppen. "Zo beginnen is best lekker," vond Jonk. "Al zijn we niet echt getest. Rijsoord had meer problemen met zichzelf. Neem niet weg, dat ik perspectief zie met Heerjansdam. Er wordt voetballend naar oplossingen gezocht. Ondanks de vele wisselingen zag ik weinig verval. Ik mag met een selectie van 23 spelers aan de slag. Iedereen binnen de club kijkt uit naar de competitie. 1B biedt aantrekkelijke tegenstanders en weinig lange reizen."

Bewijzen
Rijsoord zag tien spelers komen en ook tien spelers gaan. Trainer Brasco Tuvaljevic, zelf ook nieuw, was vooral blij dat er weer eens gespeeld kon worden en dat iedereen het er heelhuids vanaf had gebracht. "Het resultaat was niet goed, maar nu ook weer niet om wakker van te liggen. De groep is jong en volledig nieuw. Je ziet dat iedereen zich maar al te graag wil bewijzen. En daar door liepen ze zichzelf voorbij. Hun geldingsdrang kostte ook veel energie. Heerjansdam bewaarde meer de rust, leunde soms achterover. Daar hadden mijn spelers het moeilijk mee. Verdiende winst voor Heerjansdam, maar wel wat geflatteerd."
Heerjansdam-Rijsoord 5-1 (2-1). 17. Chantley Job 0-1, 23. Justin van den Berg 1-1, 41. Richard Clement 2-1, 47. Luc Delmee 3-1, 53. Luc Delmee 4-1 (strafschop), 59. Richard Clement 5-1.

Tekst en foto: Michel van Straten

Lees hier de digitale editie

Hendrik-Ido-Ambacht

Zwijndrecht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug. U ontvangt dan elke week de edities in uw mailbox.