Welke bal ligt het dichtste bij het 'but'? Voorzitter Gijs Maaskant meet de afstand.
Welke bal ligt het dichtste bij het 'but'? Voorzitter Gijs Maaskant meet de afstand. Foto: Michel van Straten

Boulistica is het hele jaar rond in beweging

Sport

Jeu de boules wordt door velen met de zomer of met de vakantie geassocieerd, maar de leden van Boulistica spelen, ijs en weder dienende, het hele jaar door. Nu de dagen langer worden en de temperaturen weer wat oplopen zijn ze drie keer per week op de baan (bij de entree van tennisvereniging Hiaten) met hun sport bezig: elke maandag- en woensdagavond plus de zaterdagmiddag. Daarnaast maken meerdere leden onderling afspraken om doordeweeks ook overdag een balletje te gooien.

Regio
Boulistica dat een kleine dertig leden telt, bestaat al meer dan veertig jaar en heeft sinds 2003 een baan nabij de entree van tennisvereniging Hiaten op sportpark Schildman. In ‘normale’ tijden maken de Boulistica-leden ook gebruik van de faciliteiten die het clubgebouw van de tennisvereniging biedt. Boulistica is mede om de kosten laag te houden niet aangesloten bij Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB). Dat scheelt afdracht. De club is wel lid van de De Regio, een groep ‘vrije verenigingen’. De Regio zorgt elk jaar voor een kalender met jeu de boules-toernooien die beurtelings bij één van de deelnemende verenigingen worden gehouden.

Onderling
“Door de coronaperikelen zijn die toernooien al een jaar lang niet doorgegaan,” vertelt Gijs Maaskant (31), die in januari het voorzitterschap overnam van Walter Schindler. “Jammer, zo hadden we ons ‘naar buiten toe’ graag eens gepresenteerd in de polo’s die we van sponsor T en R Autoservice kregen. Sinds de eerste coronamaatregelen hebben we wel steeds onderling gespeeld met inachtneming van de anderhalve meter afstand natuurlijk.”

Laagdrempelig
“Nieuwe leden zijn overigens altijd welkom,” vervolgt Maaskant. “Jeu de boules is een zeer laagdrempelige sport. Je kunt met wat uitleg snel instappen en voor de kosten hoef je het zeker niet te laten. Specifieke kleding is niet noodzakelijk en de contributie bedraagt slechts 30 euro per jaar. Ja, met een set boules kun je het net zo gek maken als je wilt. Boules mogen binnen bepaalde marges enigszins verschillen in diameter, gewicht en materiaalsamenstelling. Boules die precies bij jouw hand passen kunnen oplopen tot ver over de honderd euro per stuk. Beginners raad ik daarom aan eens langs de kringloopwinkel te gaan. Misschien ben je voor 5 euro klaar. Voor iemand die het eens bij ons wil proberen, hebben we trouwens wel een set boules klaarliggen.”

Sociale aspect
“Het is heerlijk om elkaar te ontmoeten en sportief bezig te zijn,” onderstreept Lia Pijpers ook het sociale aspect van jeu de boules. “Ik kijk er steeds naar uit. Zeker nu er in coronatijd zo weinig overblijft om te doen.” Het sociale gebeuren is ook belangrijk voor Janus van der Padt. “Jeu de boules moet je wel goed volgen,” voegt hij eraan toe. “Als speler moet je steeds goed kijken hoe de boules liggen en daarbij je kansen afwegen.”

Speeltijden
De leden van Boulistica spelen bij droog weer elke maandag- en woensdagavond vanaf 19.15 uur. Is het vroeg donker, dan gaat de verlichting aan. Op zaterdagmiddag wordt er vanaf 14.00 uur gespeeld. “Belangstellenden kunnen met een gerust hart iemand aanspreken,” besluit Maaskant. “Kom maar ervaren hoe leuk en gezellig het is.”

Tekst en foto: Michel van Straten

Lees hier de digitale editie

Hendrik-Ido-Ambacht

Zwijndrecht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug. U ontvangt dan elke week de edities in uw mailbox.