Trainers en zwemmers in Antwerpen
Trainers en zwemmers in Antwerpen Lieke de Jong

Develzwemmers succesvol in Antwerpen

Sport

Van 12-14 april vertrok een grote delegatie van meer dan 30 zwemems, trainers, officials, fotografen en supporters van ZZ&PC De Devel naar Antwerpen. Onder leiding van trainers Julian Stok en Katinka van Dongen nam een gedreven groep van 16 zwemmers deel aan het AIYSC, een internationaal zwemtoernooi waar maar liefst 37 clubs en meer dan 700 zwemmers uit België, Italië, Duitsland, Ierland en Nederland aan deelnamen.

Het toernooi startte voortvarend op vrijdagavond, meerdere records sneuvelden op de 200 wisselslag, 200 schoolslag en de 50 vlinder. Het eerste eremetaal was voor Kris Westerhout op de 200 schoolslag. Bijzonder was de dubbele triomf voor moeder en dochter Katinka van Dongen en Britte Lodder op de 50 vlinder.

Zaterdag bracht opnieuw meerdere spannende races. Opvallend was de support van clubgenoten en officials uit Nederland, die speciaal waren gekomen om aan te moedigen en de club te ondersteunen. Dit laat zien wat een warme club de Devel is. Deze extra aanmoedigingen zorgden voor vleugels bij de zwemmers, die het ene na het andere persoonlijk record braken. Pip Verhoeven werd beloond met een zilveren medaille voor haar inzet op de 50 schoolslag.

Op dag 3 toonden de zwemmers opnieuw hun kracht. Ondanks twee volle dagen van competitie hadden ze nog energie over om te knallen. Linde Troch zwom voor het eerst de zwaarste afstand van het programma, de 400 wisselslag, en werd beloond met een prachtig persoonlijk record en een bronzen medaille. Pip Verhoeven werd opnieuw bekroond met zilver, ditmaal op de 100 schoolslag. Kris Westerhout mocht op de laatste dag uitkomen op zijn favoriete afstand, de 100 schoolslag. Dit leverde hem naast een zilveren medaille ook een plek in de finale op, waar hij naar een prachtige derde plaats zwom.

Het zwemweekend in Antwerpen was niet alleen een succes qua resultaten, maar ook een erkenning van teamgeest en onderlinge steun binnen de Devel. De aanmoedigingen van clubleden, de steun van officials en supporters creëerden een bijzondere sfeer die de zwemmers naar topprestaties dreef. Het toonde opnieuw de sterke band die de Devel tot een bijzondere club maakt.