Afbeelding

The Zipps en Cozile in Bibelot

Algemeen

Na een bestaan van 50 jaar gaf de immens populaire Dordtse band The Zipps in 2015 een afscheidsconcert. Het was genoeg geweest. Toch is het de toenmalige drummer John Noce Santoro gelukt om in het kader van het 50 jarig bestaan van Bibelot, de band weer op het podium te krijgen. YouTube getuigt dat The Zipps door de jaren heen niet alleen binnen, maar ook ver buiten de landgrenzen een enorme populariteit genoten.

Support act Cozile
Cozile is een Instrumentale band van oudgediende muziekkanten uit Zwijndrecht & Ambacht. John Noce Santoro - drummer van o.a. The Zipps, Moving Strings en Noble Band. Angelo Noce Santoro - gitaar o.a. Cosmic Dealer, Palmeira, Oriental Guitars & Noble Band. En als jongste lid van de driemansformatie, Ed Biesbroek - bass - Lemon Crush. Op 17 februari is Cozile support act voor The Zipps in Bibelot. Een mix van instrumentale psychedelische muziek met ori├źntaalse en Stoner invloeden. Deze avond geven ze hun allereerste optreden en is ook deze week hun eerste CD uitgekomen met twaalf instrumentale nummers.

John Noce Santoro
Als drummer zowel van Cozile als The Zipps kan John op de 17de februari flink aan de bak. Tijdens een repetitiemiddag in basisschool de Tandem ging het gesprek met de drie bandleden dan al snel over van de huidige formatie naar vroeger tijden met The Zipps.

The Zipps
Als reden voor het stoppen vertelde zanger Philip Elzerman toentertijd, "Het leven als muzikant was bijna een beetje dwangmatig, repeteren en nieuwe nummers maken, en daar wil ik vanaf." Dit terwijl een aantal andere bandleden er best nog wat jaartjes aan hadden willen plakken. John vertelt; "We hebben met The Zipps singles gemaakt, TV optredens gedaan en over heel de wereld getoerd. Daarna wilde ik met mijn broer Angelo weer een nieuwe band beginnen met instrumentale psychedelische muziek. Toen zijn we op zoek gegaan naar een bassist en vonden we Ed. Binnenkort spelen we voor de eerste keer voor publiek in Bibelot tijdens hun 50 jarig jubileum als poppodium. Toen kwam de vraag of het leuk zou zijn om The Zipps nog een keer op te laten treden. Ik heb toen iedereen gebeld en ze hadden er allemaal wel zin in." Zo komt John met Cozile in het voorprogramma van zijn oude band. De band die via omwegen terecht kwam bij de platenmaatschappij van Willem 'O' Duys . Daar zaten o.a. The Outsiders, Q65 en The Bintangs bij die ze tijdens concerten allemaal leerden kennen. Gedurende hun vijftig jarig bestaan hebben ze podia gedeeld met popgrootheden als; The Pretty Things, The Yardbirds, Jimi Hendrix, Soft Machine en The Kinks. "Vroeger werden we geboycot door de radio" vervolgde John, "Alleen de VPRO en Veronica draaiden wel eens wat, want onze nummers gingen vroeger allemaal over drugs. Maar we zijn er toch door gekomen." Zo werd tijdens een optreden binnen anderhalve minuut de stekker uit het stopcontact getrokken omdat Prins Bernhard in de zaal zat en werd Rita Corita (koffie, lekker bakkie koffie) playbackend op het podium geduwd..

The Zipps 2018
Er spelen op zeventien februari 5 originele Zipps leden mee op de 17de.Van de eerste en 2de bezetting. Alleen Janco Barut de 2de gitarist is vorig jaar overleden. En daarvoor in de plaats speelt Angelo Noce Santoro zijn gitaar partijen mee.

Tekst en foto: Wim Uithol