David Gestel, trainer/coach bij HC Derby.
David Gestel, trainer/coach bij HC Derby. Foto: Michel van Straten

Nieuwe uitdaging in een vertrouwde omgeving

Algemeen

David Gestel wilde graag wat mensen leren kennen, toen hij met zijn gezin in de Volgerlanden neerstreek. Hij meldde zich bij Derby, niet vreemd voor iemand met een rijk hockeyverleden. Voor hij er erg in had, was hij trainer/coach van de heren 1. Nu - twee jaar later - maakt hij bij de Zwijndrechtse hockeyvereniging (als opvolger van Jean Renes) de overstap naar de dames 1.

Twijfelen
"Waarschijnlijk was er nog voldoende chemie om nog langer met heren 1 door te gaan," schat David Gestel, overdag werkzaam in de IT-branche, in. "Maar zelf begon ik toch te twijfelen of ik er wel goed aan deed. Voor een groep kan het ook goed zijn om weer op een nadere manier benaderd te worden. Uiteindelijk heb ik het besluit genomen om met heren 1 te stoppen. Bijna tegelijkertijd vernam ik dat Jean Renes bij dames 1 zou vertrekken. Vervolgens was ik er met het bestuur vrij snel uit. Je blijft binnen de club en je begint toch aan iets nieuws."

CV
David Gestel was als speler actief bij MHC Krimpen en NHC De IJssel. Bij de laatste club ging hij na een blessure eerst de heren en later de dames (met Jean Renes als assistent) trainen. Op het CV van Gestel kwamen meerdere clubs en functies te staan: de jeugd van Rotterdam, voor de KNHB districtstrainer B-jeugd Zuid-Holland, assistent-trainer bij Leonidas en eindverantwoordelijke voor dames 1 van Rotterdam.

Verschillen
"Echt wezenlijke verschillen in het coachen van een heren- of damesteam zie ik niet," aldus David Gestel. "Bij de heren is het spel in de loop van de jaren wel meer fysiek geworden, bij de dames meer tactisch. Wat wel wezenlijk anders is, dat is de humor. Bij de heren kan er behoorlijk scherp gedold worden. En daar doe ik dan zelf ook naar hartenlust aan mee. Misschien dat ik die humor wel een beetje ga missen."

Heren 1
Toen Gestel bij Derby kwam, dacht hij aanvankelijk met de heren 1 in de tweede klasse te beginnen. Het werd de eerste klasse, omdat er een plaats in de eerste klasse - De Kieviten trok zich terg - vrijkwam. "Een jaar lang liepen de spelers op hun tenen en het draaide uit op degradatie," blikt de Ambachter terug. "Het afgelopen seizoen waren we meteen één van de favorieten. Maar aan die rol was het team niet gewend. Vandaar dat we in de eerste zeven wedstrijden ontzettend veel punten hebben laten liggen."
Vervolgt: "In de tweede seizoenshelft ging het een stuk beter, maar het gat met de top drie was al geslagen. De echte wil om te winnen ontbrak soms ook, iets waar ik geregeld op gehamerd heb. Mogelijk zijn er volgend seizoen titelkansen, omdat de betere ploegen er door de versterkte promotieregeling er dan niet meer bij zijn."

Dames 1
De dames 1 die vorig seizoen naar de tweede klasse promoveerde eindigden dit seizoen veilig in het rechterrijtje. "Het is moeilijk in te schatten wat we van volgend seizoen mogen verwachten. Door de versterkte promotieregeling verdwijnt een aantal sterke teams, maar uit de derde klasse wordt dat met behoorlijk sterke ploegen aangevuld. De samenstelling van dames 1 wordt ook totaal anders. Vier speelsters kiezen voor een andere vereniging en drie anderen gaan op een lager niveau spelen. We zullen dus wel zien."

Tekst en foto: Michel van Straten