Vol trots toont Rogier Dorsman zijn bronzen medailles.
Vol trots toont Rogier Dorsman zijn bronzen medailles.

Rogier Dorsman geniet nog na van EK-succes

Algemeen

Zeer slechtziende Heerjansdammer denkt voorzichtig aan WK 2019 in Maleisië.

Rogier Dorsman (19) geniet thuis nog even na van zijn debuut op het EK parazwemmen. Met twee bronzen medailles droeg hij zijn steentje bij aan de medailleoogst van de Nederlandse zwemploeg (inclusief de succesvolle Zwijndrechtse Chantalle Zijderveld) in de Ierse hoofdstad Dublin. Even genieten, even rust en dan begint het weer: studeren én trainen.

Nederlands record
Rogier Dorsman is zeer slechtziend en komt uit in de categorie S12. Op de 100 meter schoolslag, zijn favoriete zwemslag, kwam hij met een vierde plek (tijd: 1.13.26) net niet op het podium. Dat lukte wel op de 400 meter vrije slag. Met een tijd van 4.36.11 legde hij beslag op de derde plek, goed voor brons. Een bronzen plak lag er ook te wachten na de 200 meter wisselslag. Met een tijd van 2.20.40 eindigde hij als derde, tevens een nieuw Nederlands record.

Gezin
"Dit succes heb ik toch in belangrijk mate aan ons ons gezin te danken," verklaarde de medaillewinnaar. "Denk alleen maar aan de vele ritten naar het zwembad. En mijn moeder loopt meestal naast me om te 'tappen', om me in het water op de juiste koers te houden." Hij demonstreert een soort uitschuifbare hengel met aan het uiteinde een zacht balletje. "Hiermee krijg ik dan steeds tikjes op m'n hoofd. Gelukkig beschik ik tegenwoordig dankzij sponsorgelden ook over een headset, zodat ik op gesproken aanwijzingen kan reageren. Ik mag de headset helaas niet tijdens wedstrijden gebruiken."
Vervolgt: "Natuurlijk heb ik ook veel aan m'n trainers te danken: Henk Bakker bij De Devel en Linda Huisjes bij de parazwemploeg."

Maleisië
Opvallend gegeven was dat bij alle drie de starts van Rogier Dorsman louter zwemmers uit Oekraïne voor hem eindigden. "Laat ik zeggen dat heel bijzonder is voor een land dat niet echt als zwemnatie bekend staat," zei de jeugdige Heerjansdammer die zich verder niet met allerlei geruchten wilde inlaten. "Het zij zo. Ik richt me liever op volgend jaar. In april moeten we al weer de limieten voor het WK in Maleisië zwemmen. En ongetwijfeld zullen die limieten scherper zijn dan voor het EK. Die limieten zijn meestal geënt op de tijden die mondiaal gezien rond de vierde, vijfde en zesde plek gezwommen worden. Nederland gaat altijd voor podiumplaatsen."

Voorzichtig
Begrijpelijkerwijs is Rogier Dorsman voorzichtig wanneer het om doelen in de toekomst gaat. Zijn oogaandoening heeft een progressief karakter. "In 2015 ben ik voor vier jaar gekeurd en geclassificeerd voor de categorie S12. In 2019 moet ik weer gekeurd worden. Mocht mijn zicht verder achteruitgaan, dan zou het S11 (blindencategorie) kunnen worden."

Sportmarketing
Rogier Dorsman pakt begin september de draad weer. De Heerjansdammer, die dit jaar de HAVO afrondde, gaat dan sportmarketing studeren aan de Johan Cruyff Academy in Amsterdam. De trainingen (tien uur zwemtraining, vijf uur land- en krachttraining) zullen vooral in Amersfoort plaatsvinden. "De Johan Cruyff Academy is helemaal ingespeeld op topsporters," besluit de parazwemmer. "Er wordt volop rekening gehouden met je trainingstijden. En ben je door wedstrijdverplichtingen een poosje niet op school, dan is dat voor je studieverloop geen probleem."

Tekst en foto: Michel van Straten