Robin Schellevis (links) en Ralph Speets van SV Conventus.
Robin Schellevis (links) en Ralph Speets van SV Conventus.

Weekeinde met winst en verlies voor handbaltak van SV Conventus

Algemeen

Heren spelen met slechts één team in een competitie met breedtesport.

In het seizoen 2018-2019 brengt de handbalafdeling van SV Conventus bij de senioren drie teams binnen de lijnen: één bij de heren en twee bij de dames. Afgelopen zondag boekten de heren een vrij eenvoudige 28-18 zege op het bezoekende Helius 2 uit Hellevoetsluis. De eerste keuze bij de vrouwen ging daarentegen in de Develsteinhal met 12-16 onderuit tegen het Schiedamse Ventura 3.

Breedstesport
Bij de heren werd er dit seizoen bewust de keuze gemaakt om maar één team voor de veld- en de zaalcompetitie in te schrijven. Ook werd er (voor even) afscheid genomen van de wedstrijdsport. Het team van trainer/coach Dick van Beek komt uit in poules, die bedoeld zijn voor breedtesport. Het is een keuze waar men nog geen spijt van heeft. Op het veld (vervolg in het voorjaar 2019) staat Conventus op een verdienstelijke tweede plaats. In de zaal is de Zwijndrechtse ploeg nog ongeslagen en wordt met dertien punten uit zeven wedstrijden de eerste plaats bezet.

Plezier
"In principe hadden we net genoeg spelers om twee teams in te schrijven," vertelde Ralph Speets, die zondag de honneurs waarnam van de door gezondheidsproblemen niet beschikbare Van Beek. "Maar dan wist de club ook dat het weer een gedoe zou worden bij blessures en absenties. Vandaar één team. Door in te schrijven voor een competitie met breedtesport is ook het plezier weer teruggekeerd. Er wordt vaker gewonnen. Het is ook minder frustrerend, zeker voor jonge spelers, om alsmaar te verliezen."

Afstand
Zondag nam Conventus snel afstand van Helius (8-3), maar tegen het verstrijken van de eerste helft (rust 12-11) waren de gasten weer aangehaakt. Na de pauze herpakte Conventus zich weer en vergrootte met enige regelmaat de marge met Helius. Dankzij een 28-18 zege werd de koppositie geconsolideerd.

Voorsprong
De jonge trainer/coach Robin Schellevis (22) - ook speler bij de heren van Conventus - ging met zijn dames de strijd aan met Ventura 3. De Zwijndrechtse vrouwen bouwden in korte tijd een 6-1 voorsprong op. Elke aanval was bijna raak. Conventus ging echter meer fouten maken en vijf minuten voor de pauze kwam er dan ook een kentering in de wedstrijd. Fouten werden meteen afgestraft met scherpe en succesvolle tegenaanvallen. En kwam Conventus aan de vijandelijke cirkel, dan wilde het maar niet meer lukken. Bij rust was het 6-9 in Schiedams voordeel.

Niveau
"In de ploeg sloop een gevoel van angst voor de fysieke manier waarop de tegenstander verdedigde," blikte Schellevis terug. "Ik heb de speelsters voorgehouden de duels gewoon aan te gaan en fouten te voorkomen. Na de pauze lukte het maar even. Jammer, maar niet getreurd. De ploeg heeft veel spelerswisselingen gekend en is na twee jaar weer terug op niveau. Het is een leuke groep, die ik door omstandigheden eigenlijk nog niet in de meest ideale opstelling heb kunnen zien spelen. Nee, het is niet reëel om voor een titel te gaan. Met een plek in de middenmoot van de zaalcompetitie zijn wij al tevreden." Conventus bleef, zij het op afstand, in het spoor van Ventura met uiteindelijk een 12-16 eindstand op het scorebord.

Op het veld staan de dames in een poule van zes laatste. In de zaal wordt in een poule van tien de vijfde plaats ingenomen.

Tekst en foto: Michel van Straten